PRVA KONFERENCIJA TURIZMA I INVESTICIJA Visoka ocjena od učesnika

Prvu Međunarodnu konferenciju turizma i investicija „Banja Luka 2018“, koja je održana 10. i 11. maja u  Kulturnom centru Banski dvor, učesnici su ocijenili kao jedan od najznačajnijih skupova, koji okuplja turističke aktere u ovom dijelu Evrope.

Konferenciji, koji su organizovali Grada Banja Luka, Turistička organizacija Banje Luke i Gradska razvojna agencija, prisustvovalo je preko 200 učesnika kako iz Banje Luke i ostalih gradova Republike Srpske, tako i iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Rusije.

U okviru Konferencije su predstavljeni turistički potencijali Banje Luke i održane su tri panel diskusije u kojima su učestvovali panelisti iz Republike Srpske, Srbije, Makedonije i Slovenije, koji se dugi niz godina bave razvojem turizma, kao i investiranjem u turističke kapacitete, nakon kojih su organizovani B2B sastanci turističkih operatera, kao i potencijalnih investitora sa predstavnicima Grada i privrednicima sa područja grada.

Posebno interesovanje je izazvao masterclass koji su održali predstavnici najveće evropske turističke komapnije iz Belgije „Thomas Cook Ltd.“

POVEĆANI RAČUNI Pretplata svaku godinu skuplja za marku

Kablovski operateri u Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje poskupe osnovnu pretplatu za jednu marku, a cijene određuju u skladu sa “tržišnim pravilima”. Posljednje ovogodišnje poskupljenje operateri pravdaju rastom troškova prema TV kućama od kojih kupuju pravo emitovanja, ali tvrde i da pretplatnicima “stalno uvode dodatne kanale”. U zavisnosti od operatera, prosječna cijena osnovne pretplate