Magazin 30.01.2019.

PRVA NAGRADA BANJALUČKOM FOTOGRAFU Izabrane najbolje sportske fotografije

ČITANJE: 1 minuta

Stručni žiri izvršio je odabir fotografija nastalih na sportskim terenima u toku prošle godine, a Izbor najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini, koji nosi naziv po poznatom fotografu Tomislavu Trojaku, upriličen je danas u u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Nagrade su dobili Jelena Đurđević, fotoreporter “Nezavisnih novina” i Aleksandar Čavić, zvanični fotograf Grada Banjaluka.

Treće mjesto podijelili su Goran Lončar iz Tuzle i Jelena Đurđević, fotografu banjalučkih “Nezavisnih novina”, a drugo mjesto pripalo je Jasminu Hadžiću iz Zenice. Prvo mjesto pripalo je poznatom banjalučkom fotografu Aleksandru Čaviću.

“Sve pristigle fotografije su vrlo kvalitetne i pokazuju dostignuća i kvalitetu, a istovremeno i dobre fotografe koji stoje iza opreme. Sportska fotografija traži brzu reakciju, odličnu opremu i savršeno rukovanje opremom i to je vrlo posebna vrsta fotografije, koja je danas malo zastupljena. Radovima koje smo imali priliku ocijeniti, pokriveni su skoro svi sportovi koje susrećemo danas u Bosni i Hercegovini”, naveo je juče prof. Robert Andrejaš, predsjednik žirija.

Na konkurs su se prijavili autori iz cijele Bosne i Hercegovine, što daje posebnu težinu manifestaciji, a stiglo je 40 fotografija. Među izloženim fotografijama je i fotografija fotoreportera “Nezavisnih novina”, Vladimira Stojakovića.

(Nezavisne)