Vijesti 06.12.2022.

Prve optužnice u slučaju Sky, uključujući i za ubistvo Radenka Bašića

ČITANJE: 2 minute

U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija, a optuženo je ukupno osam osoba, koje se terete za organizirani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

Optuženi su:

Railić Dalibor, zv. “Dugi”, rođen 1985. godine u Banjaluci

Miljatović Aleksandar, rođen 1988. godine u Sanskom Mostu

Repajić Igor, rođen 1990. godine u Zagrebu

Gredelj Haris, rođen 1986. godine u Prijedoru

Vujović Mirjana, rođena 1979. godine u Bileći

Simić Željko, rođen 1979. godine u Bijeljini

Ivković Aleksandar, zv. “Saša”, rođen 1985. godine u Bileći

Gvozden Goran, rođen 1982. godine u Bosanskoj Gradiški

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inozemstvu, piše N1.

Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem kaznenih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tijekom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizirao skupinu ljudi, sa ciljem ubojstva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi spriječavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organiziranoj skupini u okviru koje je optuženi Miljatović dana 21.3.2022. godine, počinio teško ubojstvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubojstva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Optuženi se terete za kaznena djela: Organizirani kriminal (čl.250 KZ BiH), neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZ BiH), pranje novca (čl.209) i teško ubojstvo (čl. 125. KZ RS), kao kazneno djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, 4 stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Optužnica će tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštvo BiH.

E.M.

Oznake: Sky aplikacija