Vijesti 14.01.2016.

Prva roditeljska kuća u BiH vrata otvara 15. aprila

ČITANJE: 3 minute
roditeljska kuca
Prva roditeljska kuća u BiH za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove roditelje biće otvorena u Sarajevu 15. aprila, potvrdila je “Nezavisnim” Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”.

Ona je pojasnila da je prvobitna namjera bila da do kraja prošle godine kuća bude otvorena, ali da to nije bilo moguće.

-Ljudski faktor i tehničke okolnosti opravdano su nas spriječili u tome. Međutim, 15. april je datum o kojem smo već obavijestili i prijatelje, donatore… U završnoj smo fazi, radimo parket i pločice, davno smo već završili instalacije i sve grube radove. Ostaje nam, dakle, da finalizujemo započeto i unesemo namještaj- napomenula je zadovoljno Kamerićeva.

Svi troškovi iznose 1,2 miliona KM i finansijska konstrukcija je zatvorena, zahvaljujući donaciji iz Kuvajta krajem prošle godine.

Površina kuće je 666 kvadratnih metara, a imaće suteren, prizemlje i tri sprata, zatim multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, salu za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje.

-Imamo i deset apartmana, odnosno uslove za deset porodica i još dvije majke, dok su im djeca u bolnici. Međutim, svima nama cilj je da sva djeca budu što manje u bolnici, a više u kući-napomenula je Kamerićeva.

Biće to olakšanje i podrška za djecu i roditelje koji iz unutrašnjosti čitave zemlje dolaze s njima na liječenje u UKC Sarajevo.

Tog su mišljenja i u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” u Banjaluci, gdje se gradi i prva roditeljska kuća u RS.

-Prezadovoljni smo tokom gradnje i sve ide po planu, od izlivanja temelja do ostalih radova. Mi smo sada u drugoj fazi rada, to su malterisanje, unutrašnji radovi, elektroinstalacije. Predviđeno je da svi radovi budu završeni 15. aprila, ali kuća, naravno, tada neće biti useljiva, jer ostaje njeno namještanje- napomenula je za “Nezavisne” Dijana Berić, sekretarica “Iskre”.

Sredstva od 840.000 KM za izgradnju ove kuće obezbijeđena su na četvrtoj donatorskoj konferenciji u RS, koju je organizovao Milorad Dodik, predsjednik RS, te je na istom skupu donirano i 50.000 KM za kuću u Sarajevu.

-Za kuću, odnosno sam objekat kuće, ima novca, a slijedi i izgradnja igrališta i parkinga, te namještanje. Koliko će sredstava biti potrebno, znaćemo 15. aprila, ali novca sada ima- napomenula je Berićeva.

Ovdje je riječ je o prizemnom objektu od 500 kvadratnih metara sa sedam apartmana, a imaće i sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešeraj, kao i dvorište sa zelenom površinom s igralištem i nekoliko parking mjesta.

Pored ovih udruženja, izgradnju kuća inicirali su i podržali i UKCS i UKC RS.

Oboljelima i njihovim porodica potrebna podrška

Prema podacima Hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS, 60 do 70 novih pacijenata godišnje oboli u RS, odnosno bude 30 do 35 novih veoma teških slučajeva.

Istovremeno, 40 do 60 djece iz čitave BiH godišnje se liječi na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu.

Sve porodice imaju velike troškove, koji nisu vezani samo za nabavku lijekova i sredstva koja snosi zdravstveni i socijalni sistem RS.

Iznad svega, psihološka i ekonomska podrška su od izuzetne važnosti.

(Nezavisne novine)

Oznake: Milorad Dodik