Politika 01.04.2019.

PRVA SJEDNICA: Nakon sarajevske, u RS počela s radom i Komisija za stradanja u Srebrenici

ČITANJE: 1 minuta

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine održala je danas u Banjaluci konstitutivnu sjednicu.

Odlučeno je da se komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada. Članovi Кomisije smatraju da bi “preuranjeni kontakti s medijima, iz poštovanja prema važnoj misiji koju trebaju obaviti, bili nepotrebni i kontraproduktivni”.

“Prije nego što se dođe do konkretnih zaključaka na osnovu dostupne dokumentacije i analiza koje su potrebne da se objektivno uradi ovaj posao, nema potrebe za istupima u javnosti,” stav je članova Komisije za Srebrenicu.

Ovakav njihov stav danas su prenijeli iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koje je Vlada RS zadužila da komisiji pruže administrativno-tehničku podršku.

Isti stav imala je i Komisija za Sarajevo, koja je konstituisana prošle sedmice.

U februaru ove godine Vlada RS je imenovala članove obe komisije. Za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovan je Gideon Grajf iz Izraela, a članovi su Adenrele Šinaba iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Njemačke, Lorense Armand French iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

(mondo.ba)