Politika 02.08.2021.

PRVA ŠMITOVA PORUKA POLITIČARIMA U BiH: Ne dolazim kao veliki vezir, prema nekima mogu biti i prilično neugodan

ČITANJE: 3 minute

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uoči primopredaje u OHR-u poručio da u ovu državu ne dolazi kao veliki vezir.

U ratu u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a okončan je Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine, piše njemački BR24.

Cilj je, podsjećaju, da Bošnjaci, Hrvati i Srbi trebaju živjeti zajedno u miru. Alat za to je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu koji bi trebao nadgledati društvenu i političku obnovu zemlje s obzirom da ima dalekosežna ovlaštenja.

Primopredaja u teškim vremenima

“Svoj mandat završio je zakonom o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Ovo se odnosi i na genocid u Srebrenici, jedno od najosjetljivijih pitanja u zemlji. Srpske jedinice ubile su oko 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, u Srebrenici 1995. godine. Politički predstavnici bosanskih Srba već su najavili da više neće prihvatati odluke novog visokog predstavnika”, piše BR24.

U tekstu se navodi da početni uslovi za Šmita neće biti lagani, a novi visoki predstavnik je njemačkim novinarima jasno dao do znanja da ne želi da ga se zastraši. Iritira ga što čak postoji i rasprava o ovoj temi, jer smatra da ratne zločine ne treba poricati.

“Ne želim se pridružiti raspravi u zemlji. Ali to bi takođe bilo povezano s načinom na koji se može nositi s takvim pitanjima”, kazao je.

Odličan posao pomirenja

Pomirenje, poput onog koje su Njemačka i Francuska sa velikim uspjehom tražile nakon Drugog svjetskog rata, nije ni počelo u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, smatra Šmit i ističe da će to biti veliki zadatak njegovog mandata.

“Kako bi ih zadržali, mladima se moraju pružiti mogućnosti kroz sigurnost, borbu protiv korupcije i vladavinu prava”, kazao je.

Šmit takođe želi Bosnu i Hercegovinu učiniti podobnom za kasnije pridruživanje EU.

Kao visoki predstavnik, Šmit ima veliku moć zahvaljujući tzv. bonskim ovlastima. Naprimjer, on može samostalno smijeniti izabrane zvaničnike i donijeti zakone.

“Ove mogućnosti su samo za hitne mjere”, pojašnjava Šmit i naglašava:

“Ja nisam veliki vezir, već sam političar koga je imenovala, izabrala i demokratski imenovala međunarodna zajednica.”

Ali on je takođe, kaže, spreman biti jasan i precizan.

“A neki se moraju prilagoditi činjenici da ne samo da mogu biti prijateljski nastrojen, već da, ako to služi cilju, mogu biti i prilično tvrd i neugodan”, dodao je.

Vlastito ukidanje kao cilj

Sve u svemu, nova kancelarija je izazovan zadatak za Kristijana Šmita s ciljem da se sam ukine.

“Bio bi moj najveći uspjeh kada bih uspio biti posljednji visoki predstavnik u BiH i predati standardno orjentisanu demokratiju sa sigurnim granicama, orjentisanu na Evropsku uniju”, rekao je Šmit.

Primopredaja dužnosti između novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita a i bivšeg Valentina Incka biće održana danas.

(N.S)

Oznake: Kristijan Šmit