Vijesti 18.11.2018.

PRVA STANICA NASELJE LAUŠ Dinamična rasprava sa gradskim arhitektom

ČITANJE: 1 minuta

Gradski arhitekta Ivan Rašković pokrenuo je „Aktuelni razgovor“ sa stanovnicima banjalučkih naselja kako bi čuo njihova mišljenja, prijedloge i zahtjeve u vezi sa izgledom budućeg urbanističkog plana Banjaluke.

Prva stanica „Aktuelnih razgovora“ bila je sinoć u naselju Lauš.

Rašković je razgovor ocijenio veoma uspješnim i zahvalio svim građanima na izuzetno živoj, dinamičnoj i argumentovanoj raspravi.

On je naglasio da će budućim urbanističkim planom biti pokrivene sve oblasti i podsjetio da je je posljednji planski dokument ovog tipa Banjaluka donijela još 1975. godine.

– Ovaj sastanak smo zamislili kao razgovor sa građanima u kojima će oni iznijeti šta na njihovom životnom prostoru predstavlja problem te kako izgleda vizija iz ugla građana kojim putem ovaj dio grada treba da krene. Dobili smo vrlo konkretne prijedloge i sugestije, građani su diskutovali argumentovano i za mene kao gradskog arhitektu ova prva rasprava je veoma korisno iskustvo – rekao je Rašković.

Građani su tražili da se prilikom izrade urbanističkog plana uzme u obzir rješavanje saobraćajne povezanosti Lauša sa centrom grada i ostalim naseljima, da se izgrade dječija igrališta i sporstko-rekreacioni centar, te riješi problem “Ekonomije”.

Takođe, zahtjevi su se odnosili i na izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, društvenog doma te rješavanje pitanja vodotoka Crkvene.

U razgovoru sa građanima učestvovali su i Marko Bilbija, član tima za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine i Jelena Brkić, član Urbanisitičkog savjeta Grada.

Naredni razgovor sa građanima, Rašković će organizovati danas u Priječanima, sa početkom u 18 časova.

(Srpskainfo)