PRVA U RS: U banjalučkoj Gimnaziji otvorena Stem laboratorija

U Gimnaziji Banjaluka danas je otvorena Stem laboratorija, prva od pet koliko će ih biti otvoreno u okviru realizacije projekta “Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH”, koji sprovodi organizacija “Spasimo djecu” uz finansijsku podršku USAID-a.

Cilj projekta je da omogući uvođenje Stem pristupa u obrazovanje u BiH i otvori vrata mladim generacijama da se obrazuju za one poslove i pozive koji će im omogućiti da budu konkurentni na tržištiu rada.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da je danas ozvaničen početak realizacije kvalitetnog projekta koji će se sprovoditi u pet škola u Srpskoj.

“Riječ je o Stem laboratorijama koje uključuju nastavu kroz vannastavne aktivnosti, odnosno sekcije u osnovnim i srednjim školama koje će omogućiti da đaci savladaju vještine određenih oblasti Stem predmeta, odnosno matematike, fizike, hemije, biologije”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da je ovo rezultat dugogodišnje saradnje sa USAID-om i organizacijom “Spasimo djecu” koji u kontinuitetu učestvuju partnerski na razvoju svih pravaca po pitanju ne samo obrazovanja već i ostalih oblasti.

“U Stem laboratoriji u Gimnaziji će učenici i profesori razmjenjivati određena iskustva i sticati nova znanja što je model koji će i u budućnosti zastupati Ministarstvo prosvjete i kulture-odnosno model cjeloživotnog učenja. Moramo da vratimo savremene trendove potrebama tržišta rada i da usmjeravamo našu djecu”, naglasila je Trivićeva.

Direktor USAID-a u BiH Piter Dafi rekao je da mu je zadovoljstvo što je u banjalučkoj Gimnaziji otvorena prva Stem laboratoriju u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, tehnologija se veoma brzo mijenja i vodi do veoma velikih i brzih promjena u industriji i potrebama radne snage, radi čega smo dužni da djecu u BiH pripremimo za te promjene.

“Stem laboratorija omogućiće djeci da se koriste svim ovim alatima i da budu kretivna i uspješna, a najvažniji `sastojak` Stema su nastavnici, koji će im to osigurati. Imamo pilot škole i nastavićemo da radimo u njima tokom naredne godine i na bazi povratnih informacija koje dobijemo od nastavnika i učenika. Nadamo se da ćemo nakon toga biti u prilici da ovaj program proširimo na više škola u BiH”, naglasio je Dafi.

On je zahvalio Trivićevoj na partnerstvu kao i direktoru banjalučke Gimnaziije Živki Kukrić, koja je, kako je rekao, pristala da ova obrazovna ustanova bude jedna od model škola.

Direktor organizacije “Spasimo djecu” u BiH Andrea Žeravčić rekla je da je ova organizacija godinama uključena u reformske procese u ublasti obrazovanja u BiH, te da ima uspješnu sadarnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ona smatra da je projekat važan za obrazovanje mladih generacija u BiH jer je današnje obrazovanje uglavnom fokusirano na sadržaj, a ne na ishod, što je neophodno promijeniti.

“Važno je promivisati prirodne nauke i Stem discipline jer sva istraživanja pokazuju da će to biti buduća zanimanja i već sada su ona najtraženija u BiH. To su sigurno i zanimanja koja će omogućiti ekonomski razvoj i boljitak cijelom društvu”, rekla je ona.

Vršilac dužnosti direktora Gimnazije Banjaluka Živka Kukrić rekla je da će Stem laboratorija dobro doći učenicima ove škole jer su oni veoma često ispred vremena, te da će moći da praktično primijene znanja koja stiču u redovnoj nastavi, uz svu tehniku koja će im biti na raspolaganju.

“U našoj školi postoje brojne sekcije i zahvaljujući tome postižemo visoke rezultate jer kreativnost najviše dolazi do izražaja upravo radom u sekcijama”, rekla je ona.

(Srna)

POŠTARI NA BOLOVANJU, SANDUČIĆI PRAZNI Mještani Dragočaja dvije sedmice ne primaju pošiljke

Stanovnici Dragočaja, naselja na periferiji Banjaluke, žale se da im čak dvije sedmice ne stižu nikakve pismene pošiljke otkako je njihov poštar na bolovanju. Kako tvrde, ovo je samo još jedan problem uzrokovan nedostatkom radnika na našim prostorima, i to zbog sve većeg iseljavanja stanovništva u inostranstvo. Majstori, građevinci, vozači, ljekari, odavno su prvi na

TEKST SADRŽI 11 TAČAKA Usaglašeni principi o formiranju vlasti na nivou BiH

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović usaglasili su večeras u Sarajevu tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH. Tekst sadrži 11 tačaka, od donošenja zakona do evropskih integracija. Na sastanku nije bilo razgovora o raspodjeli ministarstava, a ta tema će biti usaglašena na narednim sastancima  stranačkih delegacija. Sastanak

SVJETSKI DAN VODA Banjalučki srednjoškolci spremaju prezentaciju o zaštiti voda

“Vodovod” Banjaluka ove će godine Svjetski dana voda obilježiti s učenicima iz 10 banjalučkih srednjih škola nizom aktivnosti podijeljenih u dvije faze, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom obilježavanja ovog značajnog dana. Marijana Bijelić, šef Odjeljenja za ekologiju u ovom preduzeću, kazala je da će srednjoškolci imati poseban zadatak. “Proteklih godina na obilježavanju

Počeo sastanak Dodik, Izetbegović i Čović

U zgradi Predsjedništva BiH u toku je sastanak predsjednika SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se kako bi utvrdili principe u formiranju vlasti na nivou BiH. Sastanak je bio najavljen u 17 sati, ali je počeo s određenim kašnjenjem. Prvi u zgradu Predsjedništva BiH, sat prije najavljenog

“PAMETNA STAJALIŠTA” Info displeji u centru Banjaluke najavljivaće dolazak autobusa

U gradskom jezgru do kraja iduće godine bi trebala bi biti postavljena dva digitalna info displeja koji bi trebali obezbijediti Banjalučanima, ali i posjetiocima u gradu, razne informacije. Jedan bi trebao da bude na autobuskom stajalištu ispred zgrade glavne „Pošte“, a drugi na stajalištu na Trgu Krajine. Radi se o zajedničkom projektu dva odjeljenja Gradske

SLUČAJ “SPECIJALCI” Banka ne traži odštetu za ukradeni novac na autoputu

Unikredit banka, čiji su novac prema optužnici opljačkali pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihov saradnik, ne potražuje odštetu jer je sve nadoknadilo osiguravajuće društvo, kazala je u banjalučkom Okružnom sudu republički tužilac Živana Bajić. U ovom slučaju po treći put sudi se nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,