Prva žičara u Banjaluci od Srpskih toplica do Banj brda?

Žičara, zasad idejni projekat studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF), jednog dana bi mogla prevoziti građane i turiste od Srpskih toplica do Banj brda.

Projekat izgradnje prve gradske žičare nedavno su gradonačelniku Igoru Radojičiću predložili predstavnici Ujedinjene Srpske.

Milan Petković, predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske, kazao je da su idejno rješenje napravili studenti AGGF-a s profesorom Miroslavom Malinovićem na čelu.

“Smatramo da bi Banjaluka trebalo da se vrati Vrbasu. Još nije izrađen projekat za izgradnju žičare, tako da se ne zna tačna vrijednost projekta, ali će ona sigurno biti manja od dobiti koja bi bila ostvarena izgradnjom ovakve turističke atrakcije”, kazao je Petković.

Dodaje da se ideja svidjela gradonačelniku, te da je rekao da je vrijedna razmatranja.

Miroslav Malinović, profesor na AGGF-u, kaže da se ideja rodila na osnovu projekta koji je rađen prije 15 godina.

“Projekat izgradnje žičare tada nije prihvaćen. Mi smo ga uzeli kao ideju koju su studenti razradili u ozbiljnu studiju”, rekao je Malinović.

Dodaje da su prije izrade rješenja anketirali stanovnike Srpskih toplica kao i rekreativce koji vrijeme provode na Banj brdu.

“Na kraju smo dobili idejno rješenje sa dvije stanice, polaznom u blizini banje u Srpskim toplicama i jedne stanice do platoa kod spomenika na Banj brdu”, kazao je Malinović.

Ističe da su ove dvije lokacije vazdušnom linijom udaljene manje od 500 metara, zbog čega bi izgradnja žičare na ovoj lokaciji iziskivala manji trošak.

Amer Ćuran, student četvrte godine AGGF-a, kazao je da su idejno rješenje radili u sklopu izbornog predmeta, razmatrajući alternativne vidove transporta u gradu.

“Posjetili smo žičaru u Turističko-rekreativnom centru ‘Ravna planina’ u Palama, gdje smo vidjeli da žičara u privatnom vlasništvu može biti isplativa”, rekao je Ćuran.

Dodaje da su benefiti izgradnje žičare mnogobrojni, te bi pored manje zagađenosti, žičara omogućila svim građanima da posjete Banj brdo.

“Stariji, bolesni ili osobe sa invaliditetom bi na ovaj način mogli lakše posjetiti rekreativnu zonu, ali bi i ostali građani češće posjećivali Banj brdo”, kazao je Ćuran.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da je projekat izvodljiv i da bi privukao brojne turiste.

“Zamisao je da se ovo realizuje na drugačiji način, tako da ne pada na trošak grada. Najbolje bi bilo uputiti javni poziv investitorima, dati im ideju i otvorene opcije da ulože novac i da prihoduju od toga, a grad bi prihodovao od turizma”, rekao je Stanić.

(Nezavisne)

PRESUDA: Trebinje dobilo spor protiv “Bobar banke” u stečaju, vrijedan 4,6 miliona maraka

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je u korist Grada Trebinje spor protiv Bobar banke iz Bijeljine u stečaju vrijedan 4,62 miliona maraka. Iz Pravobranilaštva je saopšteno da je pravosnažnu presudu u parničnom postupku donio Viši privredni sud u Banjaluci, koji je potvrdio presudu Okružnog proivrednog suda u Bijeljini. – Sud je zaključio da ugovori između Grada

INICIJATIVA: PDP traži ocjenu ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom tokom vanrednog stanja

Poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su danas Ustavnom sudu Srpske inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme vanrednog stanja. Crnadak smatra da nije bilo potrebe za uvođenje vanrednog stanja, a posebno određenih mjera. – Ovdje nije riječ o politici, već potrebi

BROD: U rijeci Savi pronađeno beživotno tijelo Bojana Kostadinovića

Beživotno tijelo Bojana Kostadinovića (36) pronađeno je u rijeci Savi kod Broda, saznaje Srpskainfo.  – Prilikom plovidbe rijekom Save u Brodu B. K. je juče ujutru pronašao beživotno tijelo muškarca B.K. čiji je nestanak prijavljen policiji 21. maja ove godine – potvrđeno je u Policijskoj upravi Doboj. O pronalasku tijela obaviješten je dežurni tužilac OJT

“KLIKONOGI U DOBA KORONE”: Objavljena nova knjiga Zlatka Jurića za djecu

Nova knjiga za djecu Zlatka Jurića “Klikonogi u doba korone”, objavljena u izdanju “Art printa” Banjaluka, obuhvata pjesme koje su nastajale u periodu vanrednog stanja i izolacije. Pjesme u ovoj knjizi su tematski vezane za virus korona, za školu, učenje i zaljubljivanje. – Moja nova knjiga “Klikonogi u doba korone” je zbirka pjesama namijenjena mladim

VUKOTIĆ ČEKA TRANSFER: Raniji igrač Krupe na pragu Seltika

Slavni škotski Seltik želi da u svoje redove dovede bivšeg člana Krupe, a sada fudbalera Vasland Beverena Aleksandra Vukotića. Navodno je velikan ostrvskog fudbala dugo pratio visokog defanzivca u prvenstvu Belgije i sad želi da ga angažuje i iskoristi činjenicu da je njegov klub ispao u Drugu ligu. Ranije je Seltik pratio još nekoliko sjajnih