Politika 20.05.2021.

Prva zvanična posjeta Beogradu: Mladen Ilić sastao se sa Dačićem i Nikodijevićem

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Mladen Ilić boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu, gdje se, u odvojenim susretima, sastao sa predsjednikom Skupštine grada Beograda, Nikolom Nikodijevićem i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije, Ivicom Dačićem.

Razmijenjena su iskustva, precizirani dogovori u vezi sa zadacima i ciljevima u narednom periodu, te razgovarano o intenziviranju saradnje dva grada.

Između ostalog, razgovarano je i o formiranju radne grupe za izradu zajedničkih projekata koji će biti novi simboli ovih gradova.

Ilić je istakao da je sasvim prirodno da njegova prva posjeta van granica Republike Srpske bude Beogradu i da se time nastavi tradicija koju već duži niz godina praktikuju svi funckioneri iz Srbije i Republike Srpske.

– Moja želja, kao predsjednika Skupštine, jeste da nastojim da takvu vrstu tradicije pokušam dodatno da unaprijedim, da sve projekte koje su ispred nas, pokušamo zajednički da izgradimo i budemo ponosni na sve što je iza nas – istakao je Ilić.

Navodeći da su Beograd i Banja Luka bratski gradovi i da to nije nastalo od juče, Ilić je dodao da je na sastanku bilo riječi i o nekim stvarima koje su urađene u Beogradu i Banjoj Luci prethodnih godina, kao i o konkretnim stvarima za neki naredni period.

-Moja ideja je, a mislim da će tako nešto biti apsolutno podržano i od Skupštine grada Beograda, da u narednim mjesecima oformimo radnu grupu, koja će između ova dva grada, odnosno samih gradskih skupština doći do mnogih projekata koje zajednički možemo izgraditi da budu novi simboli naših gradova – istakao je Ilić.

On je napomenuo da je Banja Luka, kao i Republika Srpska, zagledana u Srbiju i Beograd i da iskreno vjeruje da postoji mnogo stvari i iskustava koje se mogu iz Beograda “prenijeti” u Banju Luku i podići ljestvicu saradnje, koja je već sada izuzetno visoka, i na taj način doprinijeti životu kako Beograda, tako i Banje Luke.

– Mnogo je stvari koje nas vežu – istakao je Ilić, koji je izrazio nadu da će današnje novouspostavljeno prijateljstvo dva predsjednika gradskih skupština poslužiti u budućnosti gradovima koje predstavljaju.

Poželivši dobrodošlicu Iliću, Nikodijević je izrazio zadovoljstvo što je prva međunarodna posjeta novog predsjednika gradske skupštine Banja Luka upravo Srbiji i gradu Beogradu, te ocijenio da je to krajnje prirodno.

Nikodijević je istakao da je proteklih nekoliko godina intenzivirana saradnja gradova Beograda i Banje Luke i da su započeti veliki projekti na dobrobit njihovih građana.

On je podsjetio da je upravo iz tog razloga prošle godine potpisan i Sporazum o bratimljenju Beograda i Banje Luke, koji omogućava da se u narednom periodu na brži i efikasniji način realizuju svi projekti o kojima se već razgovaralo prethodnih godina.

Nikodijević je istakao da se ta saradnja mora intenzivirati, te da ima prostora kada su u pitanju oblasti privrede, sporta, kulture, s obzirom na to da dva grada dijele isto i identično kulturno nasljeđe.

On je istakao da, osim republika, moraju da sarađuju i gradovi, jer su oni veoma važni za privrednu saradnju, ali da je najvažnije za građane da gradske uprave razmjenjuju zajednička iskustva iz svoje nadležnosti.

– Želimo da one dobre stvari koje su se pokazale u prethodnim godinama stavimo na raspolaganje našim kolegama iz Banje Luke, te da sve ono što je Banja Luka dobro radila proteklih godina, Beograd može da preuzme – naglasio je Nikodijević, te podsjetio da dva grada imaju identične probleme kada su u pitanju saobraćaj, javni prevoz, efikasnost rada lokalnih organa.

(E.M)