Vijesti 28.03.2017.

Prva zvanična potvrda institucija BiH o slučaju „Kanada“: Pronašli Severina i Svjetlanu, ali direktan kontakt nije ostvaren

ČITANJE: 2 minute

Ambasada BiH u Kanadi stupila je u kontakt sa ustanovom AARC u kojoj se nalaze brat i sestra Severin i Svjetlana B, potvrdila je juče „EuroBlicu“ ambasadorka Koviljka Špirić. 

Odmah je dodala kako ambasada nije stupila u direktan kontakt sa djecom, ali da su prema informacijama koje su dobili u ovoj ustanovi državljani BiH u dobrom stanju.

Ambasadorka BiH je objasnila kako je u proteklom periodu u više navrata razgovarano sa nadležnima u AARC, te da se u narednom periodu očekuje i ostvarivanje direktnog kontakta sa djecom.

– Stupili smo u kontakt sa AARC već nekoliko puta i sada dogovaramo mogućnost razgovora sa djecom. U ostvarivanju kontakta su predviđene zakonske procedure koje se u Kanadi naravno ne mogu mimoići i nadamo se da ćemo uskoro ostvariti taj kontakt – objasnila je Špirićeva.

Potvrdila je da se ova institucija uključila u slučaj nakon što im se obratila Aleksandra Jokić, najbliži rod Severina i Svjetlane B. a koja od novembra prošle godine nema zvaničnih informacija o tome gdje su njezini najmiliji.

Iako se u više navrata obraćala Centru za socijalni rad Banjaluka kao nadležnoj instituciji i organu starateljstva, te instituciji koja je aminovala nepotpuno usvojenje, odgovora o tome gdje su joj brat i sestra nije dobila.

Jokićeva, inače sestra od tetke usvojenih, od novembra prošle godine bezuspešno pokušava da stupi u kontakt sa Severinom i Svjetlanom B.

Iako se na prvom mestu obratila CSR Banjaluka, umesto jasnog odgovora Jokićeva je dobila informaciju da su usvojitelji zatražili raskid usvojenja.

Kako nije bilo odgovora od jedinog merodavnog organa u ovom slučaju, odnosno CSR Banjaluka, Jokićeva je alarmirala sve institucije na državnom nivou među kojima je bila i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH gdje su osim Jokićeve nedavno saslušani i usvojitelji iz Kanade.

vera sladojevic csr

Tragom priče ogorčene sestre, „EuroBlic“ je otkrio da je kompletno usvojenje Severina i Svjetlane B. obavljeno kao lokalno, iako je direktorica CSR Banjaluka Vera Sladojević znala da su usvojitelji iz Kanade.

U međuvremenu je zbog ovog usvojenja podnesena krivična prijava protiv Sladojevićeve, pa su se u čitav slučaj uključili Okružno javno tužilaštvo Banjaluka i policija koji provjeravaju sve detalje usvojenja.

Potvrda informacija

U diplomatiji BiH saznajemo da naše institucije u Kanadi do obraćanja Aleksandre Jokić, nikada nisu bile obavještene o slučaju usvojenja Severina i Svjetlane B.

Ovo je još jedna potvrda da se usvajanje brata i sestre iz Banjaluke nije ni vodilo kao međunarodno, iako su oboje nakon usvajanja otputovali u Kanadu.

(EuroBlic)