Vijesti 21.05.2016.

Prve fotografije srušenog aviona: Dijelove letjelice pronašla vojska

ČITANJE: 2 minute

Potraga za crnom kutijom još traje.

Francuska agencija za bezbJednost vazdušnog saobraćaja saopštila je danas da je egipatski avion, na liniji Pariz-Kairo, koji se srušio u more sa 66 putnika i članova posade, emitovao automatske poruke koje ukazuju da je u letelici prije pada bilo dima.

To je potvrdio i avijacioni stručnjak Tim van Beveran za Dojče vele, rekavši da je “u avionu izbio požar”.

Sistem je, ocijenio je, poslao veoma jasne poruke.

“Detektovan je dim u toaletu. Minut kasnije, detektovan je dim u odjeljku za elektroniku. Dva minuta kasnije, sve jedinice za kontrolu leta otkazuju”, objasnio je on.

Avion egipatske kompanije “Idžipter” se u noći između srijede i četvrtka srušio u Sredozemno more, sjeverno od Aleksandrije.

Portparol francuskog Biroa za istragu i analizu rekao je za AFP da je avion emitovao poruke, koje ukazuju da je u avionu bilo dima neposredno prije prekida prenosa podataka.

On je međutim ocijenio da je još prerano za tumačenje i razumijevanje uzroka nesreće sve dok se ne pronađe olupina i crne kutije.

CNN je juče javio da podaci iz automatskog sistema, koji razmjenjuje sa službama na zemlji podatke iz aviona, pokazuju da se prije samog pada aviona “Idžiptera” uključio detektor za dim.

CNN je objavio da je do tih podataka došao iz egipatskog izvora, dodajući da oni potiču iz automatskog sistema ACARS koji rutinski šalje podatke o letu matičnoj avio kompaniji.

PET LETOVA KOBNOG DANA

Na dan kada je pao pod za sada nerazjašnjenim okolnostima, avion kompanije Idžipt er obavio je pet letova. Prema podacima koje su prenIJeli svjetski mediji, u srijedu 18. maja, avion tipa A320 je prvi put poletio u 2.53, iz grada Asmare i uputio se ka Kairu.

Drugi let je startovao u 7.28, iz prijestonice Egipta je otišao u Tunis, a uslijedio je povratak u bazu, nešto više od četiri sata kasnije. Novi odlazak iz Kaira bio je na programu u 16.26, a na posljednji let, koji se završio tragično, pogibijom svih 66 putnika i članova posade, otišao je u 23.09.

Idžipt er je saopštio da je avionom pilotirao kapetan Muhamed Said Šuker, njegov prvi saradnik bio je kopilot Muhamed Mahmud Ahmed, a letjelica je proizvedena 2003. godine.

(Kurir)