Biznis 19.04.2021.

Prve isplate povjeriocima Banke Srpske polovinom godine

ČITANJE: 1 minuta

Povjerioci Banke Srpske u stečaju prve isplate na ime svojih potraživanja mogu da očekuju polovinom godine, potvrdio je za portal CAPITAL stečajni upravnik te banke Goran Radivojac.

Radivojac je rekao da su, nakon presude Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom je odbijen zahtjev Investiciono-razvojne banke (IRB) RS da preuzme 46,4 miliona KM kredita koje je plasirala Banke Srpske, stvorene pretpostavke da se ide u prvu djelimičnu diobu novca fizičkim licima.

„Ja ću u narednih mjesec dana sačiniti prijedlog djelimične diobe koja bi uključivala isplatu dijela sredstava koja potražuju fizička lica i uputiti to na Odbor povjerilaca. Vidjećemo kakve će biti njihove sugestije, ali ja očekujem do ljeta da bi moglo doći do djelimične diobe novca sa računa Banke Srpske“, kazao je Radivojac.

Potraživanja fizičkih lica od „Banke Srpske“ iznose 9,8 miliona KM, ali još uvijek nije poznato koliko će u prvoj djelimičnoj diobi novca biti podijeljeno i u kojem procentu bi oni mogli da budu namireni.

CAPITAL je prošle sedmice objavio da je je Viši privredni sud u Banjaluci potvrdio presudu prvostepenog sudu kojom je IRB-u zabranjeno da preuzme 46,4 miliona KM kredita koje je plasirala preko propale Banke Srpske.

Ovaj spor je važan jer je upravo on bio najveća kočnica da Banka Srpske, nakon četiri godine stečaja, izvrši prvu diobu novca povjeriocima.

Pored ovog, koji je pravosnažno okončan, IRB vodi još jedan spor od kojeg bitno zavisi namirenje povjerilaca, a to je spor sa Ukio bankom, težak 40 miliona KM. U ovom sporu očekuje se prvostepena presuda.

(E.M)