Svijet 28.11.2021.

PRVE PROJEKCIJE: Švajcarci na referendumu glasali za uvođenje kovid propusnica

ČITANJE: 2 minute

Švajcarci su danas podržali novi kovid zakon prema kome je uvedena zdravstvena propusnica, pokazuju prve projekcije instituta za ankete “gfs.bern”.

Prema prvim projekcijama za zakon je glasalo 63 odsto građana, sa marginom greške od tri procentna poena. Protivnici zdravstvene propusnice koji su pokrenuli referendum su prema tome izgubili, što nije iznenađenje pošto su ankete prije referenduma stalno davale prednost pristalicama zakona, prenose agencije.

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona. Glasanje o tzv. Zakonu kovid-19, kojim se pored uvođenja zdravstvenih propusnica takođe oslobađa više milijardi švajcarskih franaka pomoći za zaposlene i kompanije pogođene pandemijom održano je u vrijeme kada se Švajcarska, kao i mnoge druge zemlje u Evropi, suočava s velikim skokom broja novozaraženih korona virusom.

Referendum je održan u vrijeme kada se pojavio novi soj korona virusa omikron, koga je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajućeg i koji je ponovo svijet vratio u stanje uzbune.

Švajcarska vlada, za razliku od drugih u Evropi, nije na to odgovorila novim restrikcijama. Analitičari su ocijenili da vlada nije željela da podstakne dodatna protivljenja svojoj antikovid politici prije današnjeg testa na referendumu a da bi vlada mogla da pojača antikovid mjere ako Švajcarci podrže zakon.

Kampanja pred referendum bila je obilježena brojnim demonstracijama ponekad i sa nasiljem, ali daleko od scena nereda viđenim u Holandiji i francuskim Antilima. Međutim, porast tenzija u Švajcarskoj, zemlji poznatoj po svojoj kulturi dijaloga i kompromisa i gdje se referendumi organizuju više puta godišnje u smirenoj atmosferi imao je “efekat elektrošoka”.

Kao znak neuobičajenih tenzija u Švajcarskoj policija je podigla ogradu ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu u očekivanju demonstracija tokom dana.

Švajcarske vlasti su u utorak upozorile na rastući “peti talas” zaraze korona virusom u zemlji, gdje su stope vakcinacije otprilike slične kao i kod susjeda Austrije i Njemačke, s vakcinisanim oko dvije trećine stanovništva. Stope novozaraženih su primjetno skočile u Švajcarskoj posljednjih nedjelja.

(SB)