Svijet 08.06.2021.

PRVE REAKCIJE IZ RUSIJE: Presuda Mladiću ispolitizovana, pristrasna i nepravedna

ČITANJE: 3 minute

Presuda generalu Ratku Mladiću je ispolitizovana, pristrasna i nepravedna, izjavila je članica Odbora Dume za međunarodna pitanja Jelena Panjina.

„Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju se u svom radu uvijek rukovodio političkim, a ne pravnim kriterijumima. Nije slučajno to da su 70 odsto optuženih i osuđenih u tom sudu – Srbi“, rekla je Panjina.

Ona je dodala da rad Haškog suda i Mehnizma koji ga je naslijedio pokreće brojna pitanja.

„Ne smije se dozvoliti da se mehanizmi međunarodne pravde koriste kao instrumenti političkog obračuna sa liderima koji su za Zapad nepoželjni“, rekla je Panjina, prenosi “Sputnik”.

Ranije danas Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je na drugom stepenu prvostepenu presudu na doživotnu robiju protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Trunov: Neadekvatan tretman

Predsednik Saveza advokata Rusije, dr Igor Trunov, ocenjujući presudu izrečenu Ratku Mladiću u Hagu, kaže da ne može govoriti o dokazima jer mu nisu dostupni materijali slučaja, ali skreće pažnju na neadekvatan tretman suda prema bolesnom čoveku.

“Odnos suda prema čoveku koji je operisan i čiji su advokati kao i on sam insistirali da ga puste da se malo oporavi posle operacije kako bi učestvovao u procesu u punom kapacitetu krši 3. član Evropske konvencije o ljudskim pravima i ženevsku konvenciju o odnosu prema ratnim zarobljenicima. Njemu nisu dali takvu mogućnost i njegovo stanje je bilo dosta teško. Naravno da se Tribunal može nedvosmisleno osuditi za odnos prema bosanskim Srbima i Srbima uopšte jer su žalbeni postupci disproporcionalni kao i broj zatvorenika”, smatra ruski ekspert.

Trunov kritikuje ne samo način na koji se odvijalo suđenje, već i brojčani odnos optuženika po etničkom principu.

“To je ipak bio rat gde su ginuli i Srbi, i Bošnjaci i Hrvati i ako postoji genocid on postoji na svim stranama. Ali ta disproporcija u odnosu na Srbe čudi. Taj sud koji je u osnovi trebalo da bude pravedan upravo po pitanju pravednosti budi sumnju. Još se i poklapa datum izricanja presude i održavanja sednice Saveta bezbednosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je skrenuo pažnju da to nije slučajna podudarnost. Dobro je da su njemu ipak na kraju dali mogućnost da govori, jer i on ima nedvosmislenu ocenu rada i odluka Tribunala. Mislim da će ta odluka tek dobiti procenu jer mi još nismo čuli advokate Ratka Mladića niti su uvaženi njihovi zaključci. Postoji određeno priklanjanje tužilačkoj strani čega ne bi smelo da bude na takvom nivou suđenja”, upozorava naš sagovornik.

Trunov na pitanje gde bi Mladić mogao da služi kaznu doživotnog zatvora podseća na loše zdravstveno stanje generala, prenosi Sputnik.

“Zasad se ne zna gde će on služiti kaznu jer su mu otkrili tumor a kakav nije saopšteno. On je i u godinama, imao je složenu operaciju, a polazeći od toga nije jasno kako će mu biti pružena medicinska nega te tako ovde ne odgovara tipski zatvor nego pre neka zatvorska bolnica. Zasad nije jasno gde bi to moglo biti i gde bi mogla da mu se ukaže kvalifikovana medicinska pomoć”, kaže Trunov.

(SB)