Sport 20.01.2016.

Prvi čovjek ATP: Nismo mi FIFA

ČITANJE: 2 minute
kris_kermod
Predsednik Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) Kris Kermod rekao je da je smiješno govoriti o zataškavanju namještanja mečeva.

Kermod se našao na udaru posljednjih dana, otkako je BBC objavio podatke o rasprostranjenom namještanju mečeva u svijetu tenisa.

Prvi čovjek vladajućeg tijela muškog tenisa istakao je da to nije samo problem za ATP, već i za ostale organizacije kojih ima sedam.

– Jedinica za teniski integritet je nezavisno tijelo i ne radi samo za ATP, već za sedam vladajućih tijela – nas, Žensku tenisku asocijaciju (WTA), Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) i četiri Gren slema. Postoji jedan razlog zašto je smiješno govoriti o zataškavanju. Nismo mi FIFA, koja je samostalna organizacija. Tenis je velika porodica i ideja da postoji zavjera između sedam ili osam različitih tijela je besmislena- istakao je Kermod.

Kermod je, ipak, priznao da će ATP razmotriti funkcionisanje Jedinice za teniski integritet.

– Napravićemo analizu rada, kao i uvijek, a posebno ćemo akcenat dati na to kako se finansira. Sport se svodi na pravu dramu i brigu o tome ko će pobijediti. Bez integriteta, nemamo ništa. Ali, uvjeren sam da je tenis jedan od najčistijih sportova- naglasio je Kermod.

Uz sve to, Kermod je nagovijestio da Jedinica radi sve što je u njenoj moći da pregleda svaki meč, iako je broj veliki.

– Ako se saberu mečevi na ATP, WTA, Čelendžer i fjučers turovima, dolazimo do broja većeg od 100.000. Svake godine imamo 1.500 turnira, mnogo je mečeva i nema ničega sumnjivog na većini njih. Ali, posao Jedinice za teniski integritet je da probere sve te mečeve i nađe konkretne dokaze da postoji neki slučaj. Prvi dio nije lak, a drugi je tek teži. Ali, vjerujte mi, svi tražimo način da budemo još bolji- rekao je Kermod.

(B92)