Vijesti 19.03.2019.

PRVI ČOVJEK “PUTEVA RS”: Raskrsnica u Ramićima je problem Grada Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Probleme na opasnoj raskrsnici u Ramićima, koja se nalazi na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor, treba riješiti Grad Banjaluka, izričit je prvi čovjek preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić.

Protekle subote je na toj lokaciji u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin, što je izazvalo ogorčenje mještana Dragočaja i Ramića, koji razmišljaju da u znak protesta blokiraju saobraćaj na magistrali Banjaluka – Prijedor.

Iako su magistralni i regionalni putevi nadležnost ovog preduzeća, Nešić tvrdi da u ovom slučaju lokalna zajednica treba da interveniše.

– Naša nadležnost je magistralni put koji ide prema Prijedoru. Postavljena je horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija koja funkcioniše, pa čak imamo i treptače – kazao je Nešić.

Naglasio je da je prije godinu dana, na njihov zahtjev, ministarstvo saobraćaja i veza RS formiralo komisiju u vezi problema koji se događaju  u Ramićima.

– Komisija je izašla na lice mjesta i uočila da su najveći problemi dva autobuska stajališta koja se nalaze u samom centru raskrsnice, kao i priključci lokalnih puteva – kazao  je Nešić.

Objasnio je da su autobuska stajališta i priključci u nadležnosti Grada Banjaluka.

– Uputili smo gradskim vlastima zahtjev sa najboljim mogućim rješenjem, a to je da se premjeste autobuska stajališta sa raskrsnice. Priključne saobraćajnice treba nekako podići jer su nepregledne – smatra Nešić.

Nismo uspjeli dobiti informacije iz Gradske uprave o eventrualnim mjerama koje planiraju da preduzmu na ovoj lokaciji.

Tragedija koja se dogodila proteklog vikenda, nažalost, nije usamljen primjer. Na istom mjestu je prije osam i po godina poginula mlada mještanka Milana Čegar (18), a dvije djevojčice su povrijeđene.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj Slavenko Tadić tvrdi da su mještani ogorčeni te da traže prijem kod rukovodstva preduzeća „Putevi RS“, jer oni, prema njegovim riječima, gazduju putem na kojem se nalazi sporna raskrsnica.

– Problemi na toj raskrsnici nisu od juče. Često se tu dešavaju nezgode i nije u pitanju samo ova tragedija, ona je samo kap koja je prelila čašu. Mještani predlažu da izađu na taj magistralni put i da bar na pet minuta blokiraju saobraćaj kako bi na taj način skrenuli pažnju javnosti na ovaj  problem. Osim toga, preko ove raskrsnice svakodnevno prelazi i oko 200 djece koja idu osnovnu školu – naveo je Tadić.

Tvrdi da je raskrsnica u Ramićima u suprotnosti i sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja i sa elementarnim pravilima struke, jer je zbunjujuća i opasna.

Priznaje da je problem na ovoj magistrali i velika brzina kojom voze vozači.

– Postoji ograničenje ali ima onih koji to ne poštuju – kazao je Tadić.

(Srpskainfo)

Oznake: Nenad Nešić