Vijesti 03.03.2021.

PRVI DOBROVOLJCI DALI KRV: Pušten u rad separator za prikupljanje plazme

ČITANJE: 2 minute

Separator za prikupljanje plazme od osoba koje su preboljele virus korona pušten je danas u rad u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci, a vrijednost cjelokupne opreme je oko milion KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo jer su puštanjem u rad ovog separatora povećani kapaciteti Zavoda sa aspekta donorstva i prikupljanja rekonvalescentne plazme.

“Ona se u formi pasivne imunizacije koristi u liječenju određenih grupa pacijenata, shodno preporukama i smjernicama za liječenje, koje preporučuju kako se radi sa ovom plazmom”, rekao je Šeranić novinarima.

On je zahvalio Savjetu ministara čijom odlukom je u ovaj projekat usmjereno oko 500.000 KM, dok je isto toliko izdvojila i Vlada Republike Srpske.

“Ova oprema se može koristiti i za druge namjene u medicini, o čemu će Zavod voditi brigu i na osnovu toga unapređivati i taj segment ove djelatnosti“, rekao je Šeranić.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan istakla je značaj ove opreme za cjelokupni zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

“Ovaj aparat, separator krvnih ćelija, omogućava nam da od davaoca uzmemo samo određeni ciljani dio krvi, dok se ostali dio krvi vraća”, rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da je to sasvim nova procedura u sferi davalaštva, jer omogućava da davaoci daju samo ono što je najpotrebnije.

“U ovom momentu, prioritet nam je da prikupljamo rekonvalescentnu plazmu i trombocite, jer je veliki broj pacijenata oboljelih od kovida-19 kojima je potrebna ova terapija”, rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da je uz separator nabavljena i oprema potrebna za skladištenje, jer je njen rok upotrebe do tri godine.

Kada je riječ o osobama koje mogu biti davaoci, Guzijanova je pojasnila da osim dobrog opšteg zdravstvenog stanja, oni moraju da imaju tjelesnu masu veću od 60 kilograma, starosne dobi do 60 godina.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Milan Petković rekao je da mu je čast da danas bude prvi donator plazme u Republici Srpskoj i što će na taj način pomoći nekome.

“Pozvao bih i druge građane koji su preležali virus korona i još uvijek imaju antitijela, da se jave u Zavod, doniraju plazmu i na taj način pomognu sugrađanima, a nekome i spasu život”, rekao je Petković.

(Srna, E.M)

Oznake: Alen Šeranić