Biznis 19.01.2016.

Prvi megavati iz TE Stanari

ČITANJE: 1 minuta
stanari te
Prvi megavati struje proizvedeni su u termoelektrani Stanari. Iz tornja se vije dim, traka za transport iz obljižnjeg kopa, doprema ugalj. Već petnaest dana traje probni rad, a zaposleni u kontrolnoj sobi ne dižu glavu od monitora. Prate svaki detalj i podešavaju parametre. Za dvije nedjelje od početnih 30 procenata kapaciteta dostigli su 80 procenata ili 240 megavata.

-Za dan dva izlazimo na porjektovani kapacitet od 300 i ova faza bi trebalo da traje januar i februar. Šta se radi u ovoj fazi, vrše se podešavanja korekcije testiranje opreme da bismo mi planiranamo 1. marta krenuli u jednomjesečni probni rad, zatim performans test i u maju planiramo početak komercijalnog rada – rekao je Sava Mirković, direktor TE Stranari.

Do tada još treba da se uradi dio pomoćnih objekata. Zadovoljstvo onim što je već urađeno, nije krio resorni ministar. Projekat vrijedan 560 miliona evra kaže Petar Đokić, poboljšaće strukturu industrijske proizvodnje Srpske.

-Povećaće energetske bilanse u pogledu proizvodnej električne energije na znatno viši nivo što u stvari jako značajna činjenica i to će obezbijediti novi kvalitetni napredak i razvoj ekonomije RS- rekao je Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva RS.

Zadovoljni su i izvođači. Predatavnici kineske firme kažu, bez pomoći nadlažnih ne bi bilo objekta sagrađenog u roku.

-Za ovaj uspjeh zaslužno je mnogo ljudi, naš predsjednik kompanija EFT i svi koji su učestovavali u projektu- rekao je Liang Kaijan, Dongfang elektrik.

Osim oko 500 radnika koji su trenutno na gradilištu, pripremaju se i kadrovi koji će raditi sa početkom komercijalnog rada. Plata za koju rade je za oko 50 % veća od prosjeka u Srpskoj.

(ATV)