PRVI PODACI Akcija Grada i Doma zdravlja: Za dva dana pregledana 153 pacijenta

Prvim besplatnim pregledima u okviru akcije “Za tvoje dobro”, koji su organizovani u ambulanti u Motikama, odazvalo se 63 odsto pozvanih pacijenata iz tog naselja.

U Domu zdravlja Banjaluka, koji zajedno sa Gradom sprovodi ove aktivnosti izuzetno su zadovoljni reakcijom sugrađana.

Cilj ovog programa je prevencija i rano otrkivanje bolesti sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja. Pregledi su besplatni i u narednom periodu obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svakoj od 57 mjesnih zajednica na području grada.

– Građani su zainteresovani za preventivne preglede jer na jednom mjestu mogu da dobiju sve usluge i dijagnostiku, bez čekanja i naručivanja. Prema prvim podacima, 245 pacijenata pozvano je za različite usluge, a došlo je njih 153, što je jako dobar odziv – pojasnila je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović.

Kako precizira, kod 76 pacijenata urađen je ultrazvuk stomaka, male karlice i dojki, za 37 pacijentkinja Papa test, te 31 mamografija, na pokretnom mamografu.

– Očitali smo tri patološka nalaza koja će ići u dalju dijagnostiku, ne mora da znači da je u pitanju nešto maligno, ali se svakako mora detaljnije obraditi – istakla je ona.

Nakon Motika, slijedi naselje Česma gdje su pregledi zakazani ovog vikenda, a do kraja mjeseca akcija je najavljena još u ambulantama porodične medicine u: Šargovcu, od 19. do 22. oktobra, Aginom selu 26. oktobra, te Bočcu 27. i 28. oktobra. Raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen.

Plan je da u idućih godinu dana bude preventivno pregledano 80.000 stanovnika grada. Svi koji ne dobiju poziv, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

Iz Doma zdravlja napominju da su iz preventivnih pregleda isključeni oboleli od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, kao i stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest meseci nakon poroda.

Oboljenja

Preventivni pregledi u okviru programa “Za tvoje dobro” odnose se na sljedeća obolenja: prevencija i rano otkrivanje raka grlića materice, raka dojke, fizikalni pregled dojki, ultrazvuk dojki, mamografija, rano otkrivanje raka debelog crijeva i rektuma, raka prostate, povišenog krvnog pritiska, povišenog šećera i holesterola u krvi, indeksa tjelesne mase, te upotreba duvana.

(Srpskainfo)

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net. Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati

TRIVIĆ: Pohvala rodoljublju Katarine Ristić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pohvalila je rodoljublje srednjoškolke Katarine Ristić, Srpkinje iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH. “Katarina Ristić je svojim primjerom još jednom potvrdila da srpska dijaspora ima veliki broj talentovanih mladih ljudi koji nisu zaboravili svoj

“Montenegro erlajnsu” zabranjeno slijetanje na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”. U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da

Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.  Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo