PRVI PODACI Akcija Grada i Doma zdravlja: Za dva dana pregledana 153 pacijenta

Prvim besplatnim pregledima u okviru akcije “Za tvoje dobro”, koji su organizovani u ambulanti u Motikama, odazvalo se 63 odsto pozvanih pacijenata iz tog naselja.

U Domu zdravlja Banjaluka, koji zajedno sa Gradom sprovodi ove aktivnosti izuzetno su zadovoljni reakcijom sugrađana.

Cilj ovog programa je prevencija i rano otrkivanje bolesti sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja. Pregledi su besplatni i u narednom periodu obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svakoj od 57 mjesnih zajednica na području grada.

– Građani su zainteresovani za preventivne preglede jer na jednom mjestu mogu da dobiju sve usluge i dijagnostiku, bez čekanja i naručivanja. Prema prvim podacima, 245 pacijenata pozvano je za različite usluge, a došlo je njih 153, što je jako dobar odziv – pojasnila je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović.

Kako precizira, kod 76 pacijenata urađen je ultrazvuk stomaka, male karlice i dojki, za 37 pacijentkinja Papa test, te 31 mamografija, na pokretnom mamografu.

– Očitali smo tri patološka nalaza koja će ići u dalju dijagnostiku, ne mora da znači da je u pitanju nešto maligno, ali se svakako mora detaljnije obraditi – istakla je ona.

Nakon Motika, slijedi naselje Česma gdje su pregledi zakazani ovog vikenda, a do kraja mjeseca akcija je najavljena još u ambulantama porodične medicine u: Šargovcu, od 19. do 22. oktobra, Aginom selu 26. oktobra, te Bočcu 27. i 28. oktobra. Raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen.

Plan je da u idućih godinu dana bude preventivno pregledano 80.000 stanovnika grada. Svi koji ne dobiju poziv, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

Iz Doma zdravlja napominju da su iz preventivnih pregleda isključeni oboleli od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, kao i stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest meseci nakon poroda.

Oboljenja

Preventivni pregledi u okviru programa “Za tvoje dobro” odnose se na sljedeća obolenja: prevencija i rano otkrivanje raka grlića materice, raka dojke, fizikalni pregled dojki, ultrazvuk dojki, mamografija, rano otkrivanje raka debelog crijeva i rektuma, raka prostate, povišenog krvnog pritiska, povišenog šećera i holesterola u krvi, indeksa tjelesne mase, te upotreba duvana.

(Srpskainfo)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.