Region 06.07.2021.

PRVI PUT U ISTORIJI: Sastaju se premijeri Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva

ČITANJE: 1 minuta

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić boraviće 6. i 7. jula u bilateralnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.

Krivokapić će se tokom dvodnevne posete sastati sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom i ostalim britanskim zvaničnicima, saopšteno je iz Vlade, prenose Vijesti.me.

To će, kako se dodaje, biti prvi bilateralni susret premijera dve zemlje u njihovoj istoriji.

„Crna Gora i Velika Britanija neguju tradicionalno dobre i prijateljske međudržavne odnose i dele zajednički sistem evroatlantskih vrednosti, pa će stoga poseta premijera Krivokapića Londonu biti usmerena na njihovo dodatno snaženje budući da je Velika Britanija veoma značajan i pouzdan spoljnopolitički partner Crne Gore, posebno kada je u pitanju savezništvo u okviru NATO saveza. Poseta će biti od posebne važnosti u cilju obezbeđivanja nastavka britanske podrške reformskom procesu Crne Gore, usmerenom ka daljem demokratskom uzdizanju i institucionalnom jačanju“, saopšteno je iz Vlade.

Poseta, navodi se, predstavlja potvrdu sve intenzivnijeg političkog dijaloga koji dve zemlje razvijaju, ali je ujedno i prilika za pokretanje tema od obostranog interesa i razmenu iskustava o načinu ostvarivanja strateških ciljeva.

„Tokom posete će se nastaviti i razmena mišljenja o bezbednosnim izazovima i aktuelnostima, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Evropi, ali i na globalnom planu. U delegaciji Vlade, pored premijera, biće ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić“, navodi se u saopštenju Vlade.

(SB)