Vijesti 27.08.2020.

PRVI PUT U SRPSKOJ: Medicinu će u Foči učiti i brucoši iz Indije, Nepala i Vijetnama

ČITANJE: 2 minute

Studijski program medicina na engleskom jeziku, koji se odove godine uvodi na Medicinskom fakultetu u Foči privukao je veliki broj brucoša iz brojnih zemalja širom svijeta, pa će se tako za najhumaniji životni poziv u ovoj ustanovi spremati i državljani Indije, Nepala i Vijetnama.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči, Dejan Bokonjić rekao je za “Glas Srpske” da je ovo veliki iskorak za Medicinski fakultet, te da je internacionalizacija visokoškolskih ustanova jedan od ciljeva Strategije visokog obrazovanja u Srpskoj.

“Licencirali smo studij medicine na engleskom jeziku, prvi u Srpskoj. Trajaće šest godina, kao i studij na srpskom jeziku. Predvidjeli smo ove godine upis 50 brucoša. Već godinu i po traju pregovori sa jednom agencijom koja će nam dovoditi studente iz inostranstva. Fokus je na studentima iz Indije, Vijetnama, Nepala, Bangladeša i Malezije”, rekao je Bokonjić i dodao da je zainteresovanost velika, te da je uvjeren da će upisne kvote biti popunjene. Osim toga, naglasio je Bokonjić, za medicinu na engleskom zainteresovani su i kandidati iz Srpske i regiona.

On je istakao da je cijena godine oko 6.000 maraka, što je za studij medicine na engleskom najjeftinije u regionu i Evropi, te da je nastavni kadar je obezbijeđen. Predavanja će držati nekoliko profesora koji nastavu za medicinu na engleskom drže u Beogradu i Novom Sadu.

Bokonjić je naglasio da je ovaj potez veoma značajan za stvaranje internacionalnog društva u Foči i korak naprijed ka razmjeni studenata i stvaranju mogućnosti da domaći studenti iz Foče stiču znanja u zemljama istočne Azije.

“Otvaranje fakulteta prema drugim tržištima jedan je od naših ciljeva. Prijemni ispit za ove kandidate biće održan onlajn 7. i 30. septembra. U svemu tome problem nam pravi virus korona, koji usporava i onemogućava organizaciju ispita i obezbjeđenje boravišnih dozvola, ali uspjećemo. S obzirom na situaciju, predvidjeli smo da za njih prvi semestar bude onlajn, a već u drugom nadam se da će studenti stići u Foču”, istakao je Bokonjić i najavio da ovaj fakultet planira da licencira i studij stomatologije na engleskom jeziku i uvjeren je da će već od oktobra iduće godine u amfiteatrima u Foči studenti iz cijelog svijeta izučavati stomatologiju na engleskom jeziku.

(N.S/ Banjaluka.net)