Vijesti 20.05.2016.

Prvi sajam zanimanja: Biti dobar zanatlija je čast, a ne sramota!

ČITANJE: 2 minute

Malešević je, nakon što je otvorio Sajam u Banjaluci, naveo da se želje privrednika, učenika i njihovih roditelja rijetko podudaraju, a da nečija odluka da bude dobar zanatlija treba da bude čast i ponos, a ne sramota.

“Zanimanja koja su potrebna privredi Srpske omogućuju učenicima da nakon srednje škole počnu da rade, a ne da se školuju za Biro za zapošljavanje i da godinama čekaju zaposlenje, radeći poslove za koje se nisu školovali, neprijavljeni i za minimalnu naknadu”, istakao je Malešević.

On je dodao da očekuje da sajam naredne godine bude organizovan u saradnji sa Omladinskim komunikativnim centrom Banjaluka, polovinom aprila.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić smatra da je Sajam sjajna prilika da se skrati put od završetka srednjoškolskog obrazovanja do zaposlenja.

On je rekao da bi srednjoškolski sistem trebalo da obrazuje radnu snagu koja može odmah da odgovori potrebama poslodavaca.

“Više nema smisla da mladi biraju zanimanja kojih Birou za zapošljavanje ima u velikom broju, dok privreda vapi za nekim profilima”, dodao je Đukić.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić naveo je da su privredi trenutno potrebna sva zanatska zanimanja, od metalske industrije, do građevinarstva, odnosno sva zanimanja u proizvodnji.

Sajam zanimanja prvi put organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Na 14 štandova predstavljeno je 13 zanimanja i banjalučka Gimnazija kao četvorogodišnja škola, postavljeni su i štandovi Ministarstva, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, te Zavoda za zapošljavanje koji će za svaku opštinu pojedinačno dati podatke o stanju na Birou rada.

Sajam zanimanja Republike Srpske otvoren je u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci do 20.00 časova.

(ATV)