Svijet 10.06.2021.

PRVI SASTANAK: Džo Bajden i Boris Džonson potpisali novu Atlantsku povelju

ČITANJE: 1 minuta

Premijer Britanije Boris Džonson i predsdnik SAD Džozef Bajden obavezali su se da će braniti “trajne vrednosti” svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7 u Engleskoj.

Bajden i Džonson, koji su danas razgovarali više od sat vremena, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane prije 80 godina od strane njihovih prethodnika Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila u Atlantskoj povelji, prenosi AP.

“Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrijednosti i njihovoj odbrani od straih izazova”, navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i Džonsona, prenose agencije.

Dokument koji je potpisan 1941. bio je smjernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, i suprotstaviti se onima koji žele da potkopaju saveze i institucije dvije zemlje.

Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promjena, sajber napada i miješanja u izborni proces.

Ovo je prvi sastanak Džonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera najavili su za današnje razgovore u Londonu i zajedničku viziju za “održivi globalni oporavak” od pandemije korona virusa.

(SB)