Politika 16.04.2021.

Šarović potvrdio sastanak opozicije u Istočnom Sarajevu

ČITANJE: 2 minute

Prvi sastanak opozicije u Republici Srpskoj, a u vezi nastupa na opštim izborima 2022. godine, biće održan sljedeće sedmice u Istočnom Sarajevu. Sastanak organizuje najveća opoziciona stranka SDS.

Pozivi će biti upućeni i PDP, DNS, ali i istaknutim pojedincima opozicije poput narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, saznaje N1.

Deklarativan zajednički nastup za inokosne funkcije biće između ostalog u fokusu.

U svojim medijskim nastupima želju za kandidaturom iskazali su Nebojša Vukanović, Draško Stanivuković, Jelena Trivić, Milan Miličević, Milan Radović, Nenad Nešić.

Lideri dvije vodeće stranke opozicije Mirko Šarović i Branislav Borenović, za sada, ne otkrivaju svoje ambicije i planove, a ni rukovodstva SDS i PDP još unutar stranaka nisu definisali principe kandidatura.

Iz suprotnog bloka, te vladajućeg SNSD gotovo je izvijesno da će u Palatu Predsjednika Republike Srpske ponovo 2022.godine pokušati zasjesti Milorad Dodik.

Šarović je naveo da bi sastanku, koji je zakazan u srijedu, 21. aprila, trebalo da prisustvuju predstavnici SDS-a, PDP-a, DNS-a, kao i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

“Postoje različite inicijative, sve ćemo ih razmotriti. Pokušaćemo da zauzmemo zajednički stav i o izmjeni izbornog zakonodavstva u BiH”, rekao je Šarović novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica koji dolaze iz SDS-a, Šarović je istakao da je zajednički stav da je Savez opština i gradova “sve manje autonomna organizacija, a sve više u funkciji vladajuće garniture”.

“Ovaj sastanak je bio priprema za današnju sjednicu Saveza opština i gradova. Zajednički stav je da Savez opština i gradova, kao krovna organizacija koja okuplja sve načelnike i gradonačelnike, iz godine u godinu sve manje obavlja funkciju koju bi trebala, odnosno da bude servis i podrška opštinama i gradovima”, kaže Šarović.

Šarović je naveo i da je u SDS prešao značajn broj aktivista, te cjelokupni odbor SPS-a u Laktašima, predvođen predsjednikom odbora Aleksandrom Trninićem.

“Zajedno sa njim u SDS su prešla i dva odbornika Skupštine opštine Laktaši, čime će se ojačati Odbornički klub SDS-a”, rekao je Šarović.

Komentarišući zahtjev visokog predstavnika o vraćanju povelja dodjeljene zaslužnim pojedincima, Šarović je rekao da je stav SDS-a potpuno jasan i da ova stranka nije za varijantu da se Narodna skupština povlači.

“To je odgovornost onih koju su predlagali sve te ordene”, smatra Šarović.

(Srna, E.M)

Oznake: Mirko Šarović