Prvi sindikalac Srbije o borbi za prava radnika: Mišićeva je uradila sve što je mogla

ljubisav orbovic
ljubisav orbovic
Ljubisav Orbović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, tvrdi da bi sindikalci u svim državama nastalim raspadom SFRJ trebalo da počnu ozbiljno razmišljati o alternativnim načinima borbe protiv zakonskih rješenja kojima se smanjuju prava radnika, poput zajedničkih protesta ili, čak, o izrastanju sindikata u političku organizaciju!

Orbović, između ostalog, ističe da su Savez sindikata RS i njegova predsjednica, Ranka Mišić, učinili sve što su mogli kako bi u Srpskoj bilo spriječeno usvajanje za radnike nepovoljnog zakona o radu.

Orbović podsjeća da su gotovo identično iskustvo sa sličnim zakonskim rješenjem imali sindikalci i radnici u Srbiji.

– Na identičan način kao u Srpskoj Zakon o radu u Srbiji donesen je prije godinu i po dana. Sindikatima su nametnuta rješenja na koja nisu imali pravo da iznose bilo kakve primjedbe – tvrdi Orbović.

Da li su sindikalne vođe u RS propustile priliku da urade više kada je riječ o rješenjima koja se navode u novom Zakonu o radu? Iz Vlade RS poručuju da je Savez sindikata RS odbio da učestvuje u pregovorima.

– Siguran sam da to nije istina! Znam koliko dugo su moja koleginica Ranka Mišić i ostale kolege iz Saveza sindikata RS radili na tom zakonu i koliko su se trudili da taj zakon bude bolji za radnike. Njima su jednostavno nametnuta rješenja bez prava da iznesu bilo kakve primjedbe.

U Srbiji ste sredinom jula 2014. već prošli kroz cijelu tu priču. Postoje tvrdnje da je novi Zakon o radu RS doslovno prepisan iz vaše zemlje.

– Ne znam da li je isti zakon prepisan, ali je sigurno da među njima ima dosta dodirnih tačaka. I u Srbiji je usvajanje zakona išlo po skraćenom postupku. Međutim, kod vas u Srpskoj se dogodilo nešto što je nezapamćen presedan.

Na šta mislite?

– Na neviđenu sramotu da se predsjednica sindikata izvlači iz skupštinske sale! Vandalizam takve vrste je potpuno neprimjeren! Prvo, radi se o ženi. Drugo, riječ je o predsjednici sindikata koja je imala pravo da pred parlamentom iznese stavove sindikata. Poslanici su ljudi koje su birali radnici. Da li će njeni stavovi nekome da prijaju ili ne, to je nešto drugo. Garantujem vam da radnicima u RS usvojeni Zakon o radu neće prijati.

Iz vašeg iskustva, šta donosi novi Zakon o radu? Da li je u Srbiji došlo do povećanja broja otpuštenih radnika nakon usvajanja sličnog zakona?

– Došlo je do otpuštanja, ali ono nije bilo toliko drastično po samoj sili tog zakona, jer je u Srbiji već trajalo otpuštanje po osnovu tehnološkog viška. Imali smo jedan veliki incident u Novom Sadu gdje je poslodavac primao radnike po partijskoj liniji, njih 65, a onda je poslije toga otpustio 19 radnika iz nekog ranijeg perioda, bez ikakvog obrazloženja! Među otpuštenima je bilo 11 visokoobrazovanih ljudi. Mogućnost laganog otpuštanja novim zakonom je takva da sada poslodavac bez ikakvih problema može da otpušta radnike.

U svim državama nastalim raspadom SFRJ usvajani su zakoni o radu na sličan način. Radnici i sindikalci su se bunili, protestovali, štrajkovali, ali bez ikakvog uspjeha. Da li to znači da je sindikat, ovakav kakve jeste, izgubio smisao svog postojanja?

– Očigledno je da u ovom trenutku nemamo adekvatan odgovor i da će nešto morati da se mijenja. Često se razgovara o tome da je jedino rješenje ulazak u političku borbu kroz koju bi ovi problemi mogli biti riješeni. Moje mišljenje je da treba praviti razliku između političkih partija i sindikata, ali, jednostavno, šta nam je činiti ako nema socijalnog dijaloga i ako je jedna strana spremna da uradi sve što hoće bez dogovora s drugima? Možda je uključivanje u politiku zaista jedino rješenje.

Da li ste sa svojim kolegama sindikalcima iz zemalja u okruženju razmišljali o zajedničkoj saradnji u borbi za zaštitu prava radnika?

– Iskreno, razmišlja se o tome da u jednom danu radnici u svim bivšim jugoslovenskim republikama naprave zajednički protest, kao znak nezadovoljstva zbog svega što nam se događa. To je jedan od načina kako bi trebalo da se borimo, jer ako ništa ne uradimo nastaviće da donose zakone kojima se ukidaju prava radnika.

(Press)

NEPOVOLJNA HIDROLOŠKA SITUACIJA: Kapaciteti lokalnih izvorišta smanjeni od 30 do 70 odsto

Zbog ekstremno nepovoljne hidrološke situacije, kapaciteti lokalnih izvorišta na području Banjaluke smanjeni su od 30 do čak 70 odsto. Nešto snijega što je palo u nedjelju nije značanije promijenilo situaciju. Praznične dane u januaru, kada se porodice tradicionalno okupljaju uz bogatu trpezu, stanovnici u Pavlovcu, Šibovima, Koprivnjku, Gornjoj Piskavici, Verićima i Potkozarju sasvim nenadano proveli

Petković pozvao na ukidanje “bijelog hljeba”

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da je u skupštinsku proceduru uputio dva nacrta zakona čijim će usvajanjem biti ukinut “bijeli hljeb” za izabrana i postavljena lica koja pola godine nakon prestanka mandata imaju pravo na platu, plaćene poreze i doprinose. “Riječ je o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu

ŠERANIĆ: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da zaštita i interesi pacijenata moraju da budu prioritet u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu. “Pacijentima u zdravstvenim ustanovama garantovano je pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite, uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Oni imaju pravo na fizički i psihički integritet

ZADOVOLJNI: Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS svakodnevno posjeti oko 500 korisnika

Otvaranjem „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ u Biblioteku svakodnevno dolaze posjetioci koji imaju priliku da pogledaju savremenu, interaktivnu postavku, te novi pristup koji su bibliotekari dali tumačenju života i rada ovog velikog pisca. Kako kažu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, posjetioci pozitivno reaguju i imaju želju da postavku ponovo posjete, da sa sobom

Kićo moler oglasom vratio vjeru u ljude! (FOTO)

Moler Kićo iz Banjaluke ponudio je besplatno svoje usluge porodicama sa bolesnom djecom i onima koji imaju četvoro ili više potomaka.  Humani moler je svoju ponudu objavio na popularnoj grupi Oglašavanje Banja Luka na društvenom mreži Facebook, na opšte oduševljenje pratilaca. Ovaj humani Banjalučanin svima nam je još jednom napravio podsjetnik da je naša dužnost

BRANIO SE ĆUTANJEM Darku Goliću predložen pritvor

Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, koji je osumnjičen za obljubu nad nemoćnim licem, predložen je pritvor, potvrdio je njegov advokat Jevto Janković, a odluku će donijeti Osnovni sud u Banjaluci. Prema riječima advokata, Golić je rekao da nije uradio to za šta ga sumnjiče i da rade na tome kako bi