Vijesti 13.09.2018.

PRVI U BiH Banjaluka pokrenula pripremu akcionog plana “Zelenog grada”

ČITANJE: 2 minute

Uz izradu strategije razvoja grada i novog Urbanističkog plana, Banja Luka je započela pripremu akcionog plana „Zelenog grada“. To će biti treći veliki temeljni dokument, koji treba da planira razvoj grada za narednih deset godina.

-Banja Luka će pokušati da dobije prvi akcioni plan „Zelenog grada“ u BiH, i ne samo zato što je to standard u evropskim gradovima, nego što nam to treba – istakao je Radojičić tokom današnjeg uvodnog sastanka za pripremu akcionog plana „Zelenog grada“, kojem su u Banskom dvoru prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, nadležnih ministarstava i institucija, preduzeća i nevladinog sektora.
Prema Radojičićevim riječima, ovakvi dokumenti već predstavljaju dio standarda u Evropi.

-Evropska komisija je postavila cilj da do 2020. godine gradovi u Evropskoj uniji donesu određene ciljeve i mjere održivog razvoja. Mi smo ponosni da smo zeleni grad, a ima još puno toga da se uradi. Dakle, radili smo puno na transformaciji u nekoliko oblasti, od saobraćaja, zelenih površina, vodosnabdijavanja ali ima još mnogo toga da se uradi i sistematično pripreme mjere i ciljevi za naredi dugogodišnji period – istakao je gradonačelnik.

On je zahvalio Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja finansira ovaj projekat.

-Ovaj projekat će razraditi renomirane konsultantske kuće koje rade širom svijeta na sličnim projektima. Tako da ćemo lokalne specifičnosti ukombinovati sa njihovim globalnim iskustvom i vjerujem da ćemo u narednih godinu dana, koliko je planirano da traje priprema dokumenta, dobiti izuzetno kvalitetan set praktičnih mjera za naš grad – rekao je Radojičić. Dodao je da se više oblasti podrazumijevaju pod segmentom „zelenog grada“, između ostalog: saobraćaj, energetska efikasnost, zelene površine, održivi razvoj, vodosnabdijevanje, pitanje kanalizacije, odlaganje i prerada otpada, urbane kreacije i aktivnosti, od kojih će svaka biti posebno razrađena.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun izrazio je zadovoljstvo što je Banja Luka pokrenula pripremu akcionog plana „Zelenog grada“.

-Ideja je da se identifikuju svi izvori zagađenja i ekološki problemi u gradu i onda daju prijedlozi kako ih riješiti jedan po jedan. Kao rezultat, trebali bismo imati konkretan plan koji grad treba da provede, riješi utvrđene probleme i postane zeleni grad – zaključio je Jan Braun.