Vijesti 06.04.2017.

Prvim rebalansom budžet grada teži za četiri miliona

ČITANJE: 3 minute

Nacrt rebalansa budžeta grada trebalo bi da se nađe na zasjedanju Skupštine grada u posljednjoj sedmici aprila i ukoliko sve bude išlo prema planu gradskih vlasti u njemu bi se moglo naći dodatnih četiri miliona KM.

Najavio je to juče u pauzi zasjedanja Skupštine grada, gradonačelnik Igor Radojičić.

– Pripreme za rebalans su već počele. Pretpostavka za to je uspješan završetak posla u vezi sa refinansiranjem više od 70 miliona KM duga grada. Zatvoren je tender i potrebno je izabrati najbolju ponudu. Potom ide žalbeni rok i nakon toga donosi se konačna odluka. Ukoliko sve bude išlo po planu do kraja aprila ćemo imati nacrt rebalansa pred odbornicima – kazao je Radojičić.

Istakao je da će sve zavisiti i od momenta kada bude potpisan ugovor o restrukturiranju duga sa najuspješnijim ponuđačem.

– Grad redovno otplaćuje dugove u međuvremenu više nije 75 već oko 71 milion KM. Nadamo se da bi ove godine trebalo imati oko četiri miliona KM uštede i taj iznos bi trebalo da bude oslobođen – kazao je Radojičić.

Na jučerašnjem zasjedanju gradskog parlamenta odbornici su razmatrali prijedlog za izgled novog grba grada a Radojičić je podsjetio da grad ima odluku Ustavnog suda RS koju ne može promijeniti.

– U idejnom rješenju koje je pripremio heraldičar Dragomir Acović izvučen je maksimum simbolike u kojoj se građani mogu prepoznati. Tu je prvo trobojka sa bojama zastave, crvena plava i bijela te simboli rijeka Vrbas, Kastel, u čuvarima štita dvije istorijske ličnosti, lišće kestena i slično. Predloženo rješenje je vrlo kvalitetno u heraldičkom i simboličkom smislu – rekao je Radojičić i dodao da će grad Acovića za ovaj posao platiti sa 5.000 KM.

Heraldičar Dragomir Acović iz Beograda objasnio je juče odbornicima da u prijedlogu grba postoje obilježja sva tri konstitutivna naroda.

– Napravljen u skladu sa normama, koje su bile propisane a sadržaj grba je na neki način uslovio Ustavni sud RS – rekao je Acović.

Odbornici većinom nisu imali konkretne primjedbe na predloženi grb osim nekoliko sugestija da je trebalo uvrstiti i štap dajak čamca te “krivi sat”. Zamjerano je da je prijedlog trebalo birati preko javnog konkursa a ne kroz direktni angažmana pojedinaca za taj posao.

Sa dnevnog reda povučena je informacija o radu pravobranilaštva za 2016. godinu jer nije dobila pozitivno mišljenje Komisije za propise, predstavke i sprovođenje Etičkog kodeksa. Upućena je sugestija da se Skupštini grada dostave detalji o sudskim sporovima u kojima su uključene sume veće od milion KM kao što su slučajevi “Autopevoz”, “Velesajm”, zgrada Radničkog univerziteta i slično.

Potreba za školom

Igor Radojičić je rekao da najozbiljniju potrebu za novom školom ima upisno područje Starčevica – Ada.

– Formiran je projektni tim koji će odrediti lokaciju za taj objekat i riješiti imovinsko-pravne odnose nakon čega možemo tražiti sredstva. U naselju Aleja – Centar nije planirana izgradnja nove osnovne škole jer ne postoji opravdanost zbog blizine škola u Boriku u kojima ima slobodnog mjesta. U gradskim školama imamo manjak djece i višak prostora. Samo u školama na Starčevici u Šargovcu, Zalužanima i Kuljanima imamo obrnutu situaciju – kazao Radojičić.

Usvojen prijedlog grba

Skupština grada usvojila je juče prijedlog novog grba grada i listu dobitnika nagrada povodom Dana grada, 22. aprila.

Novi grb će sada u javnu raspravu, a konačno usvajanje, ako cijela procedura protekne u redu, biće na zasjedanju Skupštine u maju.

Pored ove dvije, odbornici su juče usvojili još 13 tačaka dnevnog reda, a za danas je zakazan nastavak sjednice.

(glassrpske.com)