Vijesti 26.07.2021.

PRVOM ILI DRUGOM DOZOM: 34.800 građana Srpske vakcinisano za osam dana

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj je u posljednjih osam dana oko 34.800 građana vakcinisano prvom ili drugom dozom vakcina protiv kovida 19, prema do sada dostavljenim podacima zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Imajući u vidu da je proces vakcinacije ubrzan, a da je odziv građana dobar, te da se vakcinacija odvija u zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske, broj vakcinisanih građana svakodnevno raste – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike, prenosi RTRS.

Do sada je u Republiku Srpsku ukupno isporučeno više od 943.000 doza vakcina, od čega je dvije trećine nabavljeno sredstvima Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije od 8. jula domovi zdravlja u Srpskoj zaduženi da organizuju vakcinaciju građana protiv kovida 19 i produže radno vrijeme vakcinalnih punktova, kao i da u skladu sa svojim planovima i rasporedima organizuju vakcinaciju bez zakazivanja termina.

U saopštenju se navodi da je u tom periodu prvom ili drugom dozom najviše građana, oko 6.750, vakcinisano u Domu zdravlja Banjaluka, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je vakcinu primilo oko 3.400 građana, te Domu zdravlja Prijedor u kojem se vakcinisalo oko 3.190 ljudi.

– U Domu zdravlja Gradiška je vakcinisano oko 2.570 građana, u Domu zdravlja Laktaši više od 2.000 vakcinisanih, a zatim slijede Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Dom zdravlja Doboj, Dom zdravlja Trebinje… – navode iz Ministarstva.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da se u Republici Srpskoj paralelno odvijaju proces masovne vakcinacije bez zakazivanja termina na vakcinalnim punktovima domova zdravlja, vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je istovremeno organizovana i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privrednom komorom Republike Srpske.

– Republika Srpska trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, a proces vakcinacije je ubrzan kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija za postizanje što većeg obuhvata imunizacije – navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić imenovao je i timove čiji je zadatak supervizija procesa vakcinacije u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u cilju što bolje organizacije na terenu i efikasnijeg sprovođenja imunizacije.

Iz Ministarstva podjećaju da je ovo ministarstvo zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije zaduženo da, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Srpske i Republičkom upravom za inspekcijske poslove, formira timove za superviziju procesa vakcinacije.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom poziva građane da se odazovu na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, te doprinesu što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.

(SB)