Vijesti 01.05.2017.

Prvomajsko buntovništvo: Od mirnog protesta do solo pasulja u parku

ČITANJE: 3 minute

Prvi maj i još jedno podsjećanje na borbu za radnička prava Bosna i Hercegovina će dočekati, prema podacima sindikata, sa 46 posto nezaposlenog stanovništva. Od toga 56 posto mladih.

Ni podaci koji tretiraju zaposlene nisu ništa utješniji: oko 194 hiljade ili 26,3 posto radnika u Bosni i Hercegovini je na minimalcu, što znači da nisu u stanju svoju porodicu držati iznad apsolutne linije siromaštva.

Ovlaš navedeni podaci u drugim političkim kulturama poslužili bi kao itekako dobar povod za proteste, što u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Naprotiv, za 1. maj nije najavljen nijedan ozbiljniji bunt. Tek omanji skupovi nezadovoljnih sindikalaca i oveći skupovi zaljubljenika u prirodu i roštilj.

Danas, tačno u deset, sindikalci Srpske će protestnom šetnjom obilježiti svoj praznik. Kako drugačije, kažu, kad ga slave oni koji nisu zaslužili, a oni koji zaradili svoj praznični dan, čast sebi ne mogu da priušte.

Šetnja, na kojoj se očekuje oko 1.500 ljudi, kreće s Trga Krajine u Banjaluci. Radnici će šetati do Narodne skupštine i zgrade Vlade, a stacioniraće se kod parka Mladen Stojanović. Okupljeni će, poručuje prva dama sindikata, Ranka Mišić, ipak biti počašćeni. I to simbolično.

“Proslavićemo uz porciju solo pasulja. Nadam se da ćemo uspjeti, još smo u organizovanju tog dijela naših protesta. Nadam se da ćemo nakon tog oficijelnog dijela, šta god to značilo, imati i tu porciju solo pasulja, sa vrlo jasnom porukom – opasuljite se”, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Rame uz rame sa Rankom Mišić šetaće i Dragan Gnjatić, zajedno sa oko pet stotina učitelja i nastavnika.

“Radnici u institucijama obrazovanja, nauke i kulture će iskazati svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem, i poslati jasnu poruku onima koji treba da vode računa i o ovim radnicima”, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja i nauke RS.

Da ni među sindikalcima nema jedinstva pokazuje i činjenica da sindikat uprave sutra neće biti na ulicama, jer je Vlada, smatraju, obezbjeđivanjem naknada na rate ispunila svoja obećanja.

U Banjaluci će danas biti na snazi privremena obustava saobraćaja najavljene zbog mirne protestne šetnje sindikalaca, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka.

Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Saobraćaj će biti obustavljen i na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Alejom Svetog Save, dalje Ulicom Mladena Stojanovića do raskrsnice sa Trive Amelice.

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, zapravo je dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta. Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu II Internacionale u Parizu, jula 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 hiljada čikaških radnika, 1. maja 1886. godine.

Oni su tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa manifestuje demonstracijama svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan.

Već 1890. i narednih godina 1. maj se proslavljao masovnih mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.

U Francuskoj, na primjer, samo u Parizu je učestvovalo više od 100 hiljada radnika. U našoj zemlji prve demonstracije održane su 1906. godine.

Nakon II Svjetskog rata 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira.

(atvbl.com)