Vijesti 12.08.2020.

Prvo “pametno autobusko stajalište” do kraja godine u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

U okviru koncepta “Banjaluka – pametni grad” na području grada će do kraja godine biti instalirano prvo “pametno autobusko stajalište”.

Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, koji implementira ovaj projekat, kaže da se projekat vrši u sklopu Strategije razvoja grada za period  2018-2027. godine, u okviru koje jednu oblast čini “Banjaluka – pametni grad”.

Kako navodi, na osnovu Strategije razvoja grada Inovacioni centar je pristupio evaluaciji ovog segmenta i izradi kratkih smjernica u pravcu projekta “Banjaluka – pametni grad”, što je zaključeno na konferenciji “Forward”, koja je u decembru prošle godine održana u Banjaluci, prenose Nezavisne.

“‘Smart bus stop’ ili ‘pametno autobusko stajalište’ građanima će nuditi informacije o redu vožnje, dolasku autobusa, turističke informacije s područja grada i bežični internet”, objasnio je Gverić.

Dodao je da će pametno autobusko stajalište biti postavljeno kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Projektu “Banjaluka – pametni grad” se pored Gradske uprave, koja je obezbijedila iz budžeta 100.000 KM, i UNDP-a, koji će izdvojiti 250.000 KM, pridružilo i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS sa 150.000 KM.

(A.M/banjaluka.net)