Svijet 30.09.2020.

PRVU AMERIČKU PREDSJEDNIČKU DEBATU OBILJEŽIO HAOS: Tramp i Bajden izmijenili niz uvreda

ČITANJE: 4 minute

Prva predsjednička debata uoči nadolazećih američkih izbora između Donalda Trampa i Džozefa Bajdena pretvorila se u haos zbog kontinuiranog nadglasavanja i vrijeđanja koje je aktuelni šef države upućivao nekadašnjem zamjeniku Baracka Obame. Bajden nije ostao dužan nazvavši Trampa klaunom i najgorim predsjednikom u historiji zemlje.

Trump je prekidao Bajdena u svakom iznošenju odgovora na dato pitanje, što je utjecalo na bivšeg potpredsjednika jer je zbog toga, u početku debate, gubio nit misli. Ipak, kako je noć tekla, Biden se navikavao i prilagođavao Trampovim ekscesima, piše CNN.

Bajden je optužio Trampa za nekorektnost prilikom (ne)plaćanja poreza što je nedavno došlo u fokus javnosti, a zbog činjenice da ga je aktuelni predsjednik plaćao malo ili nikako. Bajden je kazao kako prosječni učitelj u Americi plaća veće poreze od milionera Trampa. Prava svađa uslijedila je tokom teme o zdravstvenom osiguranju, prenosi Klix.

Bivši potpredsjednik kazao je kako se ne isplati provjeravati sve što Tramp kaže jer je to jedna “dolina laži”.

Iznerviran stalnim upadanjem i prekidanjem, Bajden je u jednom trenu izgubio smirenost rekavši Trampu: Hoćeš li ušutjeti, čovječe?”

Bajden je na pitanje zašto bi Amerikanci trebali glasati za njega rekao kako je Tramp učinio državu “siromašnijom, bolesnijom, podjeljenijom i nasilnijom”.

Bajden je optužio Trampa da je zemlju odveo u recesiju, dok je on, navodno, za vrijeme svog mandata s Obamom državu vadio iz naslijeđene krize nastale 2008. godine. Takođe, Trampa je optužio kako je “Putinov cuko”, s obzirom na to da ga ne proziva zbog navodnog ruskog lova na američke vojnike.

Tramp je odgovorio protuoptužbama na račun Bajdenovog sina Hantera za kojeg tvrdi da je izbačen iz vojske i da je navodno ostvario bogatstvo zahvaljujući činjenici da je Bajdenov sin.

Moderator je pokušao opomenuti Trampa zbog upadanja u riječ rekavši kako je njegov tim pristao na pravilo od dvije minute izlaganja bez prekidanja.

“Zašto ne poštujete ono što je dogovoreno?”, pitao je moderator Trampa, na šta je Biden dodao – “On nikada ne održi svoje obećanje”.

Debata je imala šest tema, ali prosječan gledatelj često nije mogao razumjeti šta se zapravo dešava i o kojoj temi se raspravlja, upravo zbog Trampovog neprekidnog dobacivanja.

Tramp je išao toliko daleko da je prilikom Bajdenovog korištenja riječi “pametno” naglo uskočio u izlaganje kazavši protukandidatu: “Nemoj ni da koristiš tu riječ, s tobom ništa nije pametno, Joe”.

Takođe, Tramp je pokušao da napadne Bajdenove kognitivne sposobnosti, rekavši kako je “glup kao kamen”, s obzirom na to da je predsjednik SAD-a često govorio da bi bivši potpredsjednik trebao da se testira zbog svoje starosti. Naime, Bajdenu je 77, ali Trump nije puno mlađi sa 74 godine.

Iako se Bajden na početku nije snalazio s Trampovim načinom “razgovora” kroz pokušaj agresivnog i necivilizovanog dominiranja u svakom segmentu, naposljetku se snašao iskoristivši zdravstveno osiguranje poznato kao Obamacare, a koje Tramp pokušava ukinuti.

“On uopće nema rezervni plan. Činjenica je da ovaj čovjek ne zna o čemu priča”, rekao je Biden.

Na temi o koronavirusu Bajden je oštro kritikovao Trampa zbog lošeg rješavanja problema pandemije kazavši kako je 200.000 ljudi umrlo te da Tramp zapravo nema nikakav plan.

Tramp se branio najavom dolaska nove vakcine, ali Bajden nije posustao dodavši kako Tramp redovno održava mitinge koji predstavljaju rizik po građane. Predsjednik mu je odgovorio kako Bajden, za razliku od njega, ne može sakupiti puno pristalica na jedno mjesto.

“Za sve je kriva Kina, ovo se nije smjelo desiti. Ti bi svakako izgubio više ljudi”, odgovorio je Trump.

Kada su u pitanju porezi, odnosno izvještaj Njujork Tajmsa koji govori o Trampovom vrlo malom izdvajanju u posljednjih 15 godina, te da je u prvoj godini predsjedavanja platio svega 740 dolara poreza, šef države je kazao kako je zapravo platio” milione dolara poreza” te da je nekada minimalno plaćanje zapravo dio njegovog umijeća poslovanja.

Bajden je, kako bi se uporedio s Trampom, iskoristio svoje porezne potvrde za 2019. godinu, prilikom čega je platio 300.000 dolara.

Planirane su još dvije debate, nakon čega slijede izbori zakazani za 3. novembar.

(E.M/banjaluka.net)