Vijesti 11.03.2016.

Psi iz Brčkog dom nalaze u Austriji

ČITANJE: 2 minute
11psi-brcko1
Predstavnici udruženja “Viener tiršucvarajn” /Wiener Tierschutzverein/ iz Beča preuzeli su danas prvu turu od 10 pasa iz brčanskog Azila za pse kako bi ih udomili u Austriji.

“Riječ je o psima koji su vakcinisani, mikročipovani i spremni za udomljavanje. Izuzetno nam je drago što će napuštene životinje dobiti adekvatno i odgovorno staranje”, istakla je šef Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja Javnog preduzeća “Komunalno Brčko” Željka Tomić.

Prema njenim riječima, ovo je početak konkretne saradnje započete 2014. godine.

Luiza Petrović, član organizacije za prevenciju okrutnosti nad životinjama iz Beča kaže da je u Austriji mnogo lakše pronaći smještaj za napuštene pse s obzirom da je, kako je pojasnila, zakonska regulativa takva da su svi psi na gradskom području kastrirani.

– Mi nemamo mnogo pasa za udomljavanje u azilima, tako da će ovi psi koje ćemo danas preuzeti sigurno naći svoj dom. Želimo da pomognemo napuštenim životinjama, ali i ljudima koji žele novog ljubimca- dodala je Petrovićeva.

Predstavnici austrijske organizacije donirali su ovom prilikom brčanskom Azilu za pse i značajne količine lijekova, hrane, nekoliko korpi za štence i ostala pomagala za pse.

U Azilu za pse, koji djeluje u okviru radne jedinice “Čistoća”, trenutno se nalazi oko 100 pasa, a građani koji žele da učine dobro djelo i udome psa, uvijek su dobrodošli.

Svaki pas ima svoj lični karton u koji su uneseni osnovni podaci o rasi, veličini, starosti, polu, zdravstvenom stanju, društvenosti i drugim osobinama. Tokom boravka u Azilu, većina pasa, među kojima ima i rasnih i mješanaca, prolazi komandnu obuku.

U cilju predstavljanja pasa za udomljavanje, zainteresovanim građanima JP “Komunalno Brčko” omogućilo je više informacija na “Fejsbuk” stranici www.facebook.com/jpkomunalnobrcko ili pozivom na besplatan info broj 0800 505 07.

(Agencije)