Vijesti 11.08.2016.

Psi zaklali četiri ovce u blizini Banjaluke

ČITANJE: 3 minute

Čopor pasa usmrtio je četiri i povrijedio devet ovaca u stadima Radivoja Marića i Slađane Milovanović u Mišinom Hanu.

Marić je rekao da je njegovo stado napadnuto u utorak ujutro između osam i deset časova. Bilans napada su tri mrtve ovce i četiri izujedane, koje su preživjele krvavi pir pet pasa.

– Zatekao me je stravičan prizor. Krvi je bilo na sve strane. Ovce koje nisu uspjeli da usmrte jedva su stajale na nogama od rana. Ovo je peti put da mi se ovo dešava. Stado od nekada 50 ovaca u zadnje dvije godine je potpuno uništeno, a veterinar je rekao da povrijeđenim ovcama nema pomoći – rekao je Marić.

Istakao je da je uzgoj ovaca jedini izvor primanja njegove porodice.

– Čak sam zakupio imanje da mogu da ih držim. Ako izgubim i povrijeđene ovce, ostaće mi samo četiri. U prosjeku jedna košta 300 KM, tako da će na kraju šteta iznositi nekoliko hiljada maraka – objasnio je Marić.

Tvrdi da većina pasa koja je napala njegovo stado nisu lutalice.

– Zna se čiji su to psi, imaju oni vlasnike koji ne vode računa o životinjama. One su sada podivljale i prave probleme. Imam troje djece i ne usuđujem se da ih pošaljem da pripaze ovce – kazao je Marić.

Slađana Milovanović je kazala da su njene ovce napadnute u utorak naveče oko pola devet.

– Moja kuća je dosta dalje od tora gdje su ovce. Kada sam stigla, imala sam šta i da vidim. Komšinica koja živi u blizini mjesta napada je pokušala da otjera pse, ali nije puno uspjela. Jedna je ovca rastrgana, a sa tri, koje su izujedane, ne znam šta će biti i da li ću ih uspjeti spasiti – kazala je Milovanovićeva.

I ona tvrdi da su pasi koji su napali njeno stado većinom “psi iz komšiluka”.

– Nikoga to ne zanima, koga god da nazovem i upozorim da njihovi psi nanose štetu nama stočarima. Najčešće odgovaraju: “Čuvaj svoje ovce”. Svoje stado pazim. Napravila sam ogradu da ne mogu izaći. Ali vlasnici pasa ne vode računa o svojim “ljubimcima” – kazala je Milovanovićeva.

Veterinar Mladinko Lulić smatra da je oba stada, koja su jedno od drugog udaljena oko kilometar, napao isti čopor pasa.

– Teško je reći da li će povrijeđene ovce preživjeti, jer su povrede u predjelu vrata i pitanje je koliko su oštećeni krvni sudovi – kazao je Lulić.

Dodao je da su oba slučaja prijavljena Higijeničarskoj službi te da je osim njih trebalo da se uključe i ostale nadležne gradske službe.

– Mještani strahuju da bi sada ti psi mogli početi napadati ljude – kazao je Lulić.

Higijeničarska služba

Iz Higijeničarske službe poručuju da su u pitanju psi koji imaju vlasnike, a ne lutalice, te da oni ne mogu puno toga učiniti.

– Možemo preuzeti psa koji ima vlasnika samo ako to od nas zatraži policija i komunalna policija. U ovom slučaju se radi o ružnom običaju vlasnika da puste pse da se istrče, a onda te životinje prave probleme – kazali su u Higijeničarskoj službi.

(Glas)