PSIHIJATAR: “Bilčar nije imao plan da ubije”

Goran Bilčar boluje od epilepsije, a prilikom izvršenja krivičnog djela bio je u stanju povišene razdraženosti i privremene psihičke poremećenosti srednjeg stepena.

Rekao je ovo u petak u banjalučkom Okružnom sudu psihijatar Milan Stojaković, koji je obavio psihijatrijski pregled i psihološko testiranje Bilčara na zahtjev odbrane optuženog, kojem se sudi za ubistvo Bojana Milovanovića iz Kozarske Dubice. Mladić je, podsjećamo, usmrćen nakon tuče 18. oktobra prošle godine kada ga je Bilčar ubo šrafcigerom u glavu u banjalučkoj Ulici Nikole Pašića, a zbog učestvovanja u tuči optuženi su Banjalučanin Marko Mihajlović (27), Bilčarev prijatelj, i Dubičani Đorđe Borovčanin (25) i Đorđe Đenadija (21), koji su bili sa Milovanovićem.

Stojaković je pojasnio da osobe sa epilepsijom imaju produženi afekt, te da Bilčar nije imao duševno oboljenje, a prilikom izvršenja krivičnog djela bio je u stanju povišene emocionalne razdraženosti.

“Kad dođu u stanje straha, kod njih se takav osjećaj duže zadržava. Ispitanik ima niži prag tolerancije na frustracije”, rekao je Stojaković. Istakao je da je sukob djelovao frustrirajuće i na jednu i na drugu grupu, a strah, kako kaže, počinje kada je došlo do direktnog sukoba.

“U  obje grupe postoji strah, afekt koji se ne može isključiti. Njegov doprinos je kada je bio u afektivnom stanju i uzeo dizalicu. Nije imao plan da ubije. Sve što se dalje dešavalo rezultat je afekta”, rekao je Stojaković.  Ispričao je da mu je Bilčar prilikom ispitivanja ispričao da nigdje nije vidio krv, a Mihajlović mu je čak i rekao: “Digao se momak dok smo išli po Vladu”, zbog čega nije ni imao predstavu da se tako nešto desilo.

“Smatram da je ovaj nalaz opravdanje postupka optuženog”, prigovorio je  tužilac Saša Labotić.

Prigovorili su i advokati Borovčanina i Đenadije ističući da je nalaz nepotpun.

“Mislim da u spisu postoji dovoljno elemenata da se alkohol uzme u razmatranje”, rekao je Borovčaninov advokat Miljkan Pucar.

(Nezavisne)

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj

UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi. Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija

REKORD U APRILU Usluge Aerodroma Banjaluka koristilo 12.500 putnika

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika,

JAVNOST ZGROŽENA SNIMKOM POGIBIJE Podsmijavanje tuđoj smrti moralno dno

Iako, nakon što je u javnost dospio šokantni snimak saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Milenko Pudar iz Banjaluke, nije još sa sigurnošću utvrđeno da li je M.S., koji je telefonom sve snimao, prekršio zakon, stručnjaci smatraju da su u ovom slučaju prekršeni svi moralni kodeksi.