PSIHIJATAR: “Bilčar nije imao plan da ubije”

Goran Bilčar boluje od epilepsije, a prilikom izvršenja krivičnog djela bio je u stanju povišene razdraženosti i privremene psihičke poremećenosti srednjeg stepena.

Rekao je ovo u petak u banjalučkom Okružnom sudu psihijatar Milan Stojaković, koji je obavio psihijatrijski pregled i psihološko testiranje Bilčara na zahtjev odbrane optuženog, kojem se sudi za ubistvo Bojana Milovanovića iz Kozarske Dubice. Mladić je, podsjećamo, usmrćen nakon tuče 18. oktobra prošle godine kada ga je Bilčar ubo šrafcigerom u glavu u banjalučkoj Ulici Nikole Pašića, a zbog učestvovanja u tuči optuženi su Banjalučanin Marko Mihajlović (27), Bilčarev prijatelj, i Dubičani Đorđe Borovčanin (25) i Đorđe Đenadija (21), koji su bili sa Milovanovićem.

Stojaković je pojasnio da osobe sa epilepsijom imaju produženi afekt, te da Bilčar nije imao duševno oboljenje, a prilikom izvršenja krivičnog djela bio je u stanju povišene emocionalne razdraženosti.

“Kad dođu u stanje straha, kod njih se takav osjećaj duže zadržava. Ispitanik ima niži prag tolerancije na frustracije”, rekao je Stojaković. Istakao je da je sukob djelovao frustrirajuće i na jednu i na drugu grupu, a strah, kako kaže, počinje kada je došlo do direktnog sukoba.

“U  obje grupe postoji strah, afekt koji se ne može isključiti. Njegov doprinos je kada je bio u afektivnom stanju i uzeo dizalicu. Nije imao plan da ubije. Sve što se dalje dešavalo rezultat je afekta”, rekao je Stojaković.  Ispričao je da mu je Bilčar prilikom ispitivanja ispričao da nigdje nije vidio krv, a Mihajlović mu je čak i rekao: “Digao se momak dok smo išli po Vladu”, zbog čega nije ni imao predstavu da se tako nešto desilo.

“Smatram da je ovaj nalaz opravdanje postupka optuženog”, prigovorio je  tužilac Saša Labotić.

Prigovorili su i advokati Borovčanina i Đenadije ističući da je nalaz nepotpun.

“Mislim da u spisu postoji dovoljno elemenata da se alkohol uzme u razmatranje”, rekao je Borovčaninov advokat Miljkan Pucar.

(Nezavisne)

Predsjedništvo BiH u utorak o imenovanju Tegeltije

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH zakazao je vanrednu sjednicu Predsjedništva za utorak na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački dnevnog reda a to je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltije. Ako Predsjedništvo BiH podrži Tegeltiju, njegovo imenovanje treba da potvrdi Parlament BiH. Komšić je zakazao sjednicu nakon što je Državna agencija za

Uskoro audicija za prvu trubu i saksofon policijskog orkestra

Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske raspisao je poziv za prijem novih članova, odnosno za prvu trubu i prvi saksofon. Prijave uz biografiju potrebno je poslati na mejl adresu [email protected] najkasnije do ponedjeljka, 2. septembra, saopšteno je iz MUP-a. Po prijemu prijave, kandidatima će biti poslat audicioni materijal, a audicija za prijem novih

Ogromna količina paradajza istovarena pored puta

Kada se krene prema Slatini, odmah iza Banjalučke pivare, neko je pored puta istovario veliku količinu paradajza. Nova divlja deponija govori najslikovitije o našem odnosu prema okolini. Čak i kada bi bio otkriven nesavjestan građanin, ili više njih – kako vole da kažu u policiji, ne vjerujemo da bi bio tako kažnjen da mu slične

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Damira Ostojića

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo uhapsili su Miloša Obradova, na zahtjev MUP RS, a u vezi sa teškim ubistvom Damira Ostojića i teško ubistvo u pokušaju njegove supruge Sandre Jošić.  Pripadnici žandarmerije MUP RS preuzeće ovu osobu od MUP KS, odakle će biti sproveden Upravi za organizovani teški kriminalitet RS na kriminalističku obradu. Obradov je pušten