Vijesti 28.12.2016.

Psihijatri savjetuju nastavak liječenja: Bombaš iz Banjaluke nada se slobodi, pred sudom odluka

ČITANJE: 2 minute

Psihijatri bolnice iz Sokoca zatražili su da Osnovni sud u Banjaluci donese novo rješenje o prisilnom liječenju bombaša ubice Željka Stevanovića (49) u ovoj klinici.

Ročište na kojem će biti razmatran zahtjev iz Sokoca zakazano je za 4. januar sljedeće godine, a ukoliko ga sud prihvati Stevanović će još godinu dana provesti iza rešetaka u Psihijatrijskoj bolnici Sokolac.

Ovo će ujedno biti treće rješenje banjalučkog Osnovnog suda od izvršenja zločina, koji je u martu 2014. godine šokirao javnost.

Presudnu ulogu u dosadašnjim rješenjima imao je upravo nalaz psihijatara koji su tvrdili da je Stevanović i dalje opasan za okolinu, te da ne smije biti pušten na slobodu.

Izvor “EuroBlica” blizak pravosuđu RS objasnio je kako se, prema Zakonu o krivičnom postupku RS, nakon utvrđivanja krivice psihijatrijskog bolesnika konstantno provodi i vanparnični – građanski postupak pred nadležnim osnovnim sudom.

– U ovom postupku razmatra se nalaz psihijatra i utvrđuje vrijeme koje će osuđeni psihijatrijski bolesnik provesti u ustanovi zatvorenog tipa. Maksimalan period liječenja koji se jednim sudskim rješenjem može odrediti iznosi godinu dana, a nakon tog perioda sud ponovo razmatra isti slučaj i tako sve dok postoji opravdanost liječenja psihijatrijskog bolesnika – objasnio je naš izvor.

On ujedno otkriva da oni bolesnici koji imaju najteže oblike psihijatrijske bolesti, poput Stevanovića, mogu i čitav život provesti u ustanovi zatvorenog tipa.

Podsjetimo, Stevanović je 27. juna 2014. godine osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na prisilno liječenje u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014. godine, na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo. Kada je Topić zaustavio autobus sa putnicima na stanici, Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu koja je vozača ubila na mjestu, dok su putnici prošli bez težih povreda. Nakon napada Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 časova.

Tokom suđenja vještaci su utvrdili da je Stevanović ubistvo počinio u neuračunljivom stanju i da boluje od najtežeg oblika paranoidne šizofrenije. Tim vještaka, osim bolesti, utvrdio je ranije i da je Stevanović natprosječno inteligentna osoba.

Zakazao sistem

Cvijeta Topić, supruga ubijenog Bore, tvrdila je da se zločin ne bi ni dogodio da su institucije adekvatno reagovale na ranije napade sumanutog bombaša.

Naime, Željko Stevanović je još 6. marta 2010. godine zapalio automobil pokojnog Bore Topića. Tada je konstatovano da se radi o psihijatrijskom bolesniku.

(EuroBlic)