Svijet 02.04.2021.

PUCNJAVA ISPRED KONGRESA SAD: Napadač vozilom probio ogradu i mahao nožem, policija otvorila vatru

ČITANJE: 2 minute

Zgrada Kongresa u Washingtonu je zatvorena zbog sigurnosne prijetnje.

Službe sigurnosti poslale su poruku uredima Kongresa: “Zbog moguće sigurnosne prijetnje, u svim zgradama Kapitola SAD-a trenutno nije dopušteno ulaziti ili izlaziti. Možete se kretati zgradom, ali držite se dalje od prozora i vrata. Ako ste vani, potražite zaklon”, prenosi index.hr.

Vladina agencija USCP napisala je na Twitteru kako je došlo do incidenta i da se vozilo zabilo u dvojicu službenika koji čuvaju zgradu Kongresa. USCP navodi da je osumnjičena osoba u pritvoru i da su ozlijeđena dva policajca.

Glasnogovornica Bijele Jen Psaki kazala je kako je obaviještena da postoji situacija u Kapitolu, piše CNN.

Policijska postaja Washington DC priopćila je kako će se zatvoriti nekoliko ulica oko Kapitola dok službenici zakona i dalje reagiraju na sigurnosnu prijetnju izvan zgrade. U incident se uključio i FBI.

Izvor iz Kongresa rekao je za CNN da se napadač vozilom zabio u ogradu Kapitola i nakon toga izašao iz auta mašući nožem. Policijski službenik je pucao u napadača, koji je kasnije prevezen u bolnicu.

Oglasila se policija

Policija je saopštila da su osumnjičeni za napad i policajac preminuli nakon incidenta kod američkog Kapitola, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija Kapitola je saopštila da su i osumnjičeni vozač i jedan od policajaca podlegli povredama.

Američki Kapitol je zaključan, nakon što je automobil udario u dva policajca kod sigurnosne kapije.

Policija je ranije navela da se vozilo “zabilo” u policajce na severnoj barikadi kod avenije Constitution.

Lokalni mediji su preneli da su policajci pucali na vozilo koje nije htelo da se zaustavi ispred barikade. Najmanje jedan policajac je teško povređen.

Incident se dogodio skoro tri meseca nakon što je gomila pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa upala u zgradu Kapitola, prošavši policiju i ubivši jednog policajca dok je pokušala da spreči Kongres da izvede ključni ustavni korak uoči inauguracije predsednika Joea Bidena.

(SB)

Oznake: Kongres SAD