Svijet 06.01.2023.

Pucnjava na aerodromu nakon hapšenja El Čapovog sina, ljudi u avionu se bacali na pod (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Sin zloglasnog meksičkog narko-bosa El Čapa Ovidio Guzman Lopez uhapšen je u gradu Kuliakanu, objavili su državni zvaničnici. Istovremeno je zemlju zahvatio novi veliki talas nasilja.

Rojters javlja da je nasilje izbilo i na aerodromu. Naime, putnici su na letu Aeromexica uočili vojni avion kako se spušta uz njihov avion. Tada je krenula pucnjava, prenosi Index.

Svjedok: Čuli smo pucnjeve i svi smo se bacili na pod

“Dok smo ubrzavali za polijetanje, čuli smo pucnjeve vrlo blizu aviona i tada smo se svi bacili na pod”, rekao je Rojtersu David Telez, koji je putovao sa suprugom i djecom. Sakrili su se u toalet.

Aeromexico je saopštio da niko na tom letu nije povrijeđen. Aerodrom Kuliakan bio je zatvoren dok su vojska i policija patrolirale gradom.

(N.M.)

Guzmani imaju povijest bježanja od vlasti
Obitelj Guzman ima dugu povijest bježanja meksičkim vlastima. El Chapo je dva puta bježao iz zatvora. Savezni tužitelji u SAD-u kažu da su njegovi sinovi pomogli u orkestriranju njegovog zloglasnog bijega iz strogo osiguranog zatvora 2015. kroz tunel dugačak skoro dva kilometra iz tuša u njegovoj ćeliji.

Američki odvjetnik Guzmana Lopeza, Jeffrey Lichtman, koji je također zastupao njegovog oca, odbio je komentirati uhićenje. Dužnosnici ministarstva pravosuđa SAD-a, koji su 2019. podigli optužnicu protiv Guzmana Lopeza i jednog od njegove braće, odbili su komentirati jesu li tužitelji zatražili izručenje.

U listopadu 2019. snage sigurnosti upale su u Culiacan, pritvorile El Chapovog sina Guzmana Lopeza, a zatim ga pustile nakon što su naoružani pripadnici kartela otvorili val paljbe iz automatskih puški po gradu, palili automobile i uzeli pripadnike snaga sigurnosti za taoce.