Vijesti 14.03.2016.

Pucnjava u centru Sarajeva: Ranjen sin optuženog za terorizam

ČITANJE: 3 minute
edhem-sljivo
Sarajevska policija uhapsila je juče E. K. (19) iz tog grada zbog sumnje da je pokušao da ubije sugrađanina Edhema Šljivu (18), sina poznatog lokalnog kriminalca Amara Šljive kome pred Sudom BiH sude zbog terorizma!

U policiji navode da E. K. terete da je subotu u 20.50 časova na glavnom šetalištu u Sarajevu pucao iz pištolja u pravcu Šljive, ranivši ga u stomak i ruku. Nije poznato šta je bio motiv pucnjave, niti šta joj je prethodilo.

Krvario na šetalištu

U vrijeme pucnjave na šetalištu je bilo građana i slučajnih prolaznika i prava je sreća što niko od njih nije pogođen metkom. Međutim, niko od građana koji su se zatekli na šetalištu nije mogao da ispriča policiji kako je tačno došlo do pucnjave. Tvrdili su da je napolju bilo jako bučno zbog čega čak nisu čuli ni kada je E. K. zapucao i samo su vidjeli kada je jedan mladić pao na beton, obliven krvlju.

– Momak se držao za stomak i bio je sav krvav. Vidjeli smo da se jedna osoba u trku udaljava od njega, ali niko nije pokušao da ga zaustavi, jer nismo imali pojma šta se dešava. Ispostavilo se ubrzo da je prava sreća što to niko nije pokušao, jer je mogao proći kao taj ranjeni mladić – ispričali su očevici.

Više detalja o pucnjavi juče se nije moglo dobiti ni u MUP-u Kantona Sarajevo. Potvrdili su da je juče u poslijepodnevnim časovima uhapšena jedna osoba za koju sumnjaju da je pucala na Šljivu. Dodaju da je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će imati više detalja o svemu.

– Policija je izuzela tragove s mjesta na kojem je ranjen E. Š., a uzeti su i snimci s nadzornih kamera koji se nalaze na objektima u blizini šetališta. Istraga o ovom slučaju traje i za sada ne možemo davati nikakve informacije o eventualnom motivu napada – navode u policiji.

Nakon pucnjave Šljivo je prevezen u Univerzitetski klinički centar Sarajevo, gdje je operisan. U ovoj bolnici su potvrdili da je mladić trenutno stabilno i da mu život nije ugrožen.

Osveta ili upozorenje

Ranjeni Šljivo inače je sin Amara Šljive, bivšeg specijalca FUP-a, koji je do sada u više navrata hapšen i osuđivan. Posljednji put je uhapšen u martu prošle godine u akciji “Beneluks” sa još tri osobe zbog terorizma. U međuvremenu je protiv njih podignuta i optužnica prema kojoj Šljivu terete da je napravio eksplozivnu napravu koju je sa ostalim optuženima pokušao da prokrijumčari u Švedsku, gdje je navodno trebalo da bude izvršen teroristički napad.

Pored ovoga, Šljivino ime se ranije povezivalo sa više pucnjava i obračuna u Sarajevu. Za njim je još 2004. godine bila raspisana potjernica zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Tada je učestvovao u pucnjavi u ilidžanskom restoranu “Bosna” kad su dvije osobe ranjene. Dvije godine kasnije, Šljivu dovode u vezu i s pucnjavom ispred ugostiteljskog objekta “Boemi” u Sarajevu, nakon koje su počinioci pobjegli njegovim džipom “čiroki” u nepoznatom smjeru. Šljivo je odranije poznat i po čestim oružanim sukobima s braćom Edijem i Harisom Omerović, vlasnicima auto-praonice i picerije “Diablo”. Istražioci pokušavaju da utvrde da li se njegova kriminalna prošlost eventualno može dovesti u vezu s prekjučerašnjim ranjavanjem sina Edhema, tačnije da li je riječ o nekoj osveti ili upozorenju.

(Press)