Vijesti 09.11.2020.

PUCNJAVA U MOSTARU: U blizini MUP-a ubijen Marko Radić, bio 12 i po godina u zatvoru zbog ratnog zločina

ČITANJE: 1 minuta

U Mostaru je večeras u neposrednoj blizini zgrade MUP-a HNK došlo do pucnjave u kojoj je jedna osoba ubijena, javljaju federalni mediji.

Prema nezvaničnim informacijama lista “Dnevni avaz”, ubijen je Marko Maka Radić, ratni komandant Prve bojne Hrvatskog vijeća odbrane.

Na njega je u Splitskoj ulici, u blizini zgrade MUP-a, pucao muškarac koji je od ranije poznat policiji i koji je u bjekstvu. Kako saznaje sarajevski list, riječ je o Josipu Cvitanoviću.

Radić je 2011. godine u BiH pravosnažno osuđen na 21. godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara, te je iz zatvora trebao izaći tek 2027. godine.

Nakon odluke Županijskog suda Zagreb, koji je priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić se prošle godine našao na slobodi.

Uhapšen Cvitanović

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) uhapsili su Josipa Cvitanovića koji je osumnjičen da je večeras ubio ratnog zločinca Marka Radića Maku.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić.

“Uhapšen je u 21.25 sati u blizini Gradske tržnice. Kriminalistička istraga se provodi”, dodao je Marić.

Podsjećamo, večeras u 18.45 sati ispred stana, u kojem je stanovao, s više hitaca ubijen je Marko Maka Radić, presuđeni ratni zločinac.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Marko Radić, Mostar