Magazin 22.05.2016.

Puhovski: Nisu krivi samo zločinci, nego i Hrvatska

ČITANJE: 2 minute

“Duić, koji je bio upravnik logora i sada je konačno u zatvoru devedesetih je bio među posljednjim evakuisanim iz Vukovara. Država, dakle, stavlja takvu osobu za upravnika logora, jer zna i mora da zna šta će taj čovjek raditi tamo. Umjesto da ga pošalje na rehabilitaciju na neku farmu pilića, ona mu daje mogućnost da u logoru sa srpskim, crnogorskim i `bosanskim` zarobljenicima radi šta hoće”, ističe Puhovski, koji je režiser dokumentarca “Lora:Svjedočanstva”?.

On je za rekao da je dio filma u kome jedan od svjedoka govori kako ga je Tanja Duić mučila stavio na svoj “Fejsbuk” profil.

Govoreći o svom radu i činjenici da je svojim filmovima bacio svjetlo na neke teme u kojima se u Hrvatskoj ćuti, Puhovski navodi da je devedesetih godina prošlog vijeka shvatio da se jedino može baviti temama kojima niko drugi nije htio.

“Na taj način sam zeznuo svoju karijeru, jer sam vjerovatno, da se nisam bavio tim pričama i temema, mogao mirnije živjeti. Savjest mi to nije dopuštala, a vrijeme je pokazalo da ih je trebalo uraditi”, kaže Puhovski i dodaje da je tako i nastao njegov film “Paviljon 22”, koji je prikazan i u Županijskom sudu tokom suđenja Mladenu Merčepu, jer govori o jedinici kojom je Merčep komandovao.

Govoreći o okolnostima u kojima radi, Puhovski ističe da situacija u Hrvatskoj trenutno podsjeća na igru “Ne ljuti se čovječe”, samo, kad baciš kocku ideš šest koraka unazad.

“Ja se još nadam, mada više nisam tako naivan kao 1968. godine, i nemam dokaz za nadu. Mislim da je u velikoj mjeri riječ o ideološkoj retorici hrvatske vlasti koja time skriva neke druge stvari, prije svega, ekonomske”, rekao je Puhovski.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, kroz zloglasni splitski logor “Lora”, prošlo je više od 1.500 Srba. Tomislav Duić, ratni upravnik logora “Lora”, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u slučaju “Lora 1”, uhapšen je u februaru u Splitu. Duić je proveo 15 godina u bjekstvu, a uhapšen je ispred njegovog stana u Splitu. Duić je optužen i u procesu “Lora 2”, koji je počeo u splitskom Županijskom sudu, za zlostavljanje vojnih zarobljenika, od kojih su Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić ubijeni.

(Novosti)