Vijesti 05.11.2016.

Pukotine na zidu zaštićenog objekta u Grčkoj ulici u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Kuću staru 116 godina, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, u Grčkoj ulici broj 30 u Banjaluci, prema riječima vlasnika Trivuna Mikarevića, oštetilo je veliko trenje građevinskih mašina, koje su proteklih dana vršile prekope u neposrednoj blizini kuće.

Mikarević tvrdi da je trenje prilikom štemanja betona debljine oko 25 centimetra dovelo do pukotina na zidu njegove kuće, zbog čega je odmah obavijestio inspekciju, koja je sačinila zapisnik. Objekat je, kako kaže, nedavno saniran i još je pod garancijom, a svi radovi na ovoj kući izvodili su se na osnovu sanacionog projekta.

“Vibracijom je oštećena hidroizolacija oko zgrade i stvorene su pukotine u zidu kroz koje je ušla voda. Slučaj sam odmah prijavio, imam pismenu zabilješku o tome, a rekli su da će uskoro imati zapisnik”, kaže Mikarević.

Dodaje da je teško govoriti o materijalnoj šteti, a o kojoj će odlučiti stručnjaci, ali je evidentno da je objekat oštećen.

“Kontaktirao sam poslovođu firme koja je zadužena za radove. Oni su pokupili vodu iz podruma da ne dođe do veće havarije. Objekat je još pod garancijom, ali sada je došlo do probijanja podzemnih voda. U podumu je bio alat, a uskoro je trebalo da se izda kao poslovni prostor”, dodaje on.

Kako ističe, dvije godine je prošlo od kada je kompletna sanacija ovog starog objekta privedena kraju. Objekat je ispitan, a do sada nije bilo trunke vlage niti bilo kakvih naznaka da sanacija nije bila urađena kako treba.

“Sve procedure sam ispoštovao prilikom sanacije i uradio ono što su zavod koji se bavi zaštitom spomenika i ostale institucije tražile”, dodaje on.

Dušan Stojanović, predsjednik ZEV-a u Grčkoj 14 koja se nalazi uz ovu kuću, kaže da je sramno na koji način je iskopana kompletna ulica.

“I naša zgrada je ugrožena. Kada je počelo štemanje ploče od 25 cm, treslo se jače nego zemljotes i to može oštetiti zgrade, mada još nisam pregledao ima li oštećenja. Prvo se mora prosjeći beton prije štemanja kako ne bi došlo do tolikog trenja”, kaže Stojanović, koji je inače i stručnjak u oblasti građevine.

Mještani kažu da su im auta prilikom kopanja ostala sa druge strane prekopa. U firmi “Grande Trivić”, koja je jedan od izvođača radova, kažu da treba ispoštovati proceduru i sačekati da prvo stručnjaci odrede uzroke štete. Iz Gradske uprave kažu da  su inspektori po prijavi izašli na lice mjesta, a već po dolasku inspekcije bio je saniran kvar, a o svemu je sačinjen zapisnik.

(Nezavisne)