Vijesti 04.10.2016.

Puni nade i elana zakoračili u amfiteatre

ČITANJE: 2 minute

Poslije zajedničkog akademskog časa i upoznavanja sa kolegama i profesorima pokazalo se da sam donijela pravu odluku kada sam odlučila da se upišem na fakultet u Banjaluci.

Prve su to impresije budućeg ekonomiste Milice Derajić iz Čelinca, koja je juče sa još oko 2.274 brucoša prisustvovala zajedničkom prvom akademskom času za studente Univerziteta u Banjaluci.

Uzbuđenje nije krila ni njena koleginica Dara Borojević iz Gradiške, koja je odlučila da ljubav prema jezicima njeguje kroz studije italijanskog jezika i književnosti.

– Moja očekivanja su ispunjena – kratko je poručila Borojevićeva poslije prvog akademskog časa.

Entuzijazmom je odisala i Kristina Janković, koja se upisala na Filozofski fakultet, učiteljski smjer, jer obožava rad sa djecom.

– Prilično sam dobra u tome, zbog čega bih voljela da učim i drugu djecu, odnosno da postavim te temelje koji su potrebni u obrazovanju – rekla je Jankovićeva.

Studentima je dobrodošlicu poželio rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga. On ih je ohrabrio i dao im poneki savjet za predstojeće studentske dane.

– Osim učenja, pronađite vremena da posjetite i pozorište i bioskop i druga mjesta i tako upoznajte sve čari grada na Vrbasu – poručio je Mataruga.

Kazao je da će na fakultete ovih dana  biti upisano još 122 studenata na prvom ciklusu, koji su, zahvaljujući odluci Vlade RS o povećanju upisnih kvota, dobili svoje mjesto na ovom univerzitetu.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman je rekao da je za upis na akademiju ove godine bilo veliko interesovanje studenata.

– Univerzitetski kampus u Banjaluci izrasta u univerzitetski grad sa svim potrebnim sadržajima za studente – rekao je Kecman.

Osim za brucoše, nastava je juče počela i za studente starijih godina banjalučkog Univerziteta, dok su amfiteatre Univerziteta Istočno Sarajevo napunili samo studenti prve godine.

Vodič

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci predstavili su juče vodič za studente, u kojem su navedene sve potrebne informacije koje se odnose na studiranje, studentski standard i vannastavne aktivnosti. Predsjednik Parlamenta Zoran Grahovac je mlade kolege pozvao na učenje i odgovorno izvršavanje studentskih obaveza, ali i na angažman u studentskim organizacijama i učešće u procesu donošenja odluka na Univerzitetu i fakultetima pojedinačno.

(Glas)