Politika 24.01.2016.

Pupovac: Nova hrvatska vlada ne spominje manjine

ČITANJE: 1 minuta
Milorad Pupovac
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je Hrvatska dobila vladu čiji program ne spominje manjine, niti obavezu koju ima prema problematici povratka, obnove, ostvarivanju manjinskih prava i participaciji manjina u vlasti.

On je istakao da poslije prvog obraćanja Saboru premijera Tihomira Oreškovića ne može da bude zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regionu.

– To je prva vlada od 2006. godine koja u tom pogledu nema gotovo ništa osim jedne kurtoazne rečenice mandatara tokom predstavljanja programa- rekao je Pupovac za RTS.

On je ocijenio pozitivnim to što potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko govori o potrebi saradnje sa zemljama u regionu.

– Sa onim što piše u programu, gdje ne piše Srbija, već istočno susjedstvo, a spomenute su neke druge zemlje, ne znam kako će to izgledati- napomenuo je Pupovac.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj situacija nije dobra kada je riječ o ljudskim pravima.

Navodeći da svi bilteni i publikacije Srpskog narodnog vijeća govore o porastu govora mržnje u Hrvatskoj, pozivanju na nasilje i ograničavanju prava manjina, što je najdrastičniji primer sa ćirilicom i medijskim pozivima na linč, Pupovac je izrazio nadu da će se to promijeniti.

Pupovac kaže da su prve poruke pojedinih ministara oko popisa “izdajnika” i negiranja antifašističke tradicije poprilično unijele nemir među predstavnike srpske zajednice.

On ističe da bi hrvatsko državno tužilaštvo po službenoj dužnosti trebalo da reaguje kada se poziva na nasilje i mržnju.

– Tek kad druge nevladine organizacije reaguju, onda se nešto dogodi, ali inače, rezultata nema- zaključio je Pupovac.

(Agencije)