Region 02.05.2021.

Pupovac održao izvanrednu pres konferenciju o incidentu u Borovu, prozvao Milanovića

ČITANJE: 2 minute

Održana je izvanredna press-konferencija Srpskog narodnog vijeća povodom incidenta u Borovu na kojoj je govorio šef SDSS-a Milorad Pupovac, piše index.hr.

“Jučer i danas su bila obilježavanja za strašna ratna stradanja, bilo u Zagrebu, bilo u Slavoniji, i želimo ovom prilikom izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija nisu bile ni blizu onoga što je hrvatskom društvu nakon 30 godina potrebno, a to je mir. SNV je povodom granatiranja Zagreba položio vijence na lokacijama na kojima su stradali ljudi”, kazao je Pupovac i dodao da je time pokazana sućut za poginule.

“Načelnik Borova je umalo dobio batina kad je prolazio pored navijača”

“Ono što se dogodilo jutros u Borovu je suprotno od svega toga. To je govor koji održava ratno stanje i želi ratno stanje i širi prostor netolerancije, mržnje i potiče na nasilje. Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima poticaj došao sa saborske govornice ili od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga”, kazao je.

“Ovdje je riječ o poticanju na mržnju i nasilje. Svi koji imaju državnu volju, a ne poduzimaju ništa, oni su suodgovorni. Zadnje ću kriviti navijače, prvi koji su odgovorni su oni koji na to potiču dajući im svojim primjerom, motiv, razlog, pa i metu”, rekao je.

“Načelnik Borova je umalo dobio batina kad je prolazio pored navijača koji su radili mural. Onaj papak, tako ga je nazvao onaj tobože jak na riječima, bez odgovornosti za svoje riječi, debelo zaštićen, uključujući i užitak kamera koje ga prate i prenose svaku njegovu riječ, bez komentara”, govori Pupovac ciljajući na Milanovića.

Indirektno prozvao Milanovića

Pupovac sugerira da Milanović potiče na nasilje i mržnju. “Zapriječeno je za sve i za najviše državne dužnosnike, vrijeme je da se to mijenja.”

“Nisam govorio samo o jednom predstavniku vlasti, nego o predstavnicima vlasti. Govorio sam o porukama, i to u pratnji policije. Govorim i o izvršnoj vlasti, kako ovoj tako i onoj prije ove”, rekao je. Kaže da u saboru neki šire mržnju prema Srbima za političke poene, a da poene na Srbima žele dobivati i neki iz vlasti.

“Što se imena tiče, o imenima, i kad dobro zvuče, ne bih govorio”, rekao je.

Upitan je zašto ne traži pronalaženje krivaca za ubojstvo 12 hrvatskih policajaca u Borovu, što se dogodilo na današnji dan 1991. godine, a Pupovac odgovara da misli da je isto kada traži odgovorne za ubojstvo srpskih civila.

“Iako okolnosti nisu iste. Ovih 12 nisu bili civili”, rekao je Pupovac.

Kazao je da je SNV polagao vijence za poginule u Zagrebu. “Ali za takve kao vi to nikada neće biti dovoljno”, dodao je.

(E.M)

Oznake: Milorad Pupovac