Politika 09.11.2015.

Pupovac: Spremni smo za pregovore o formiranju većine

ČITANJE: 1 minuta
Milorad Pupovac
Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), koja je na izborima u Hrvatskoj osvojila tri skupštinska mandata, rekao je da je SDS S spremna da pregovara sa lijevom koalicijom o formiranju većine, ali da ne isključuje mogućnost razgovora i sa drugim strankama.

On je, u izjavi Tanjugu, naveo da su SDS S i većina ostalih izabranih zastupnika nacionalnih manjina politički bliži lijevoj liberalnoj koaliciji te da su “sigurno spremni da pregovaraju sa njima o formiranju većine”.

– Međutim, naša stranka ne isključuje ni mogućnost razgovora sa drugim strankama, ukoliko se pokaže da je to jedini način da se očuva politička stabilnost u zemlji- istakao je Pupovac.

Upitan da li je, kako je sinoć najavio, već započeo pregovore sa strankama koje će htjeti da formiraju potrebnu većinu, on je rekao da postoje interesi stranaka koje su dio političkog centra i lijevog političkog centra koje komuniciraju sa njegovom strankom, ali je naglasio da “to još nisu pregovori”.

Jučerašnji parlamentarni izbori donijeli su pobjedu dvijema velikim kolicijama u većim gradovima, od kojih je Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om slavila u istočnom području Zagreba i 12 većih gradova, dok je SDP-ova Hrvatska raste osvojila najveći broj glasova u tri područja Zagreba i još 11 gradova.

Riječki “Novi list” prenio je danas da je Koalicija Hrvatska raste, okupljena oko SDP-a Zorana Milanovića, navodno već obezbjedila podršku minimalno sedam od osam manjinskih zastupnika, mada joj ni to neće obezbjediti većinu dovoljnu za sastavljanje vlade.

(Agencije)