Region 14.09.2021.

PUPOVAC: Srpske zastave biće istaknute i u Hrvatskoj, to nikog ne treba da uznemiri

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je da će sutra, kada se obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, srpske zastave biti istaknute i u Hrvatskoj.

Srpska zajednica u Hrvatskoj ima srpsku nacionalnu zastavu, trobojku, koja će sutra, u skladu sa Ustavm Hrvatske i hrvatskim i evropskim zakonima, biti istaknuta – rekao je Pupovac na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je naveo da su u nekim opštinama ove zastave istaknute na fasadama zgrada, a u nekim se nalaze na službenim prostorima, te da to nikoga ne bi trebalo da uznemirava niti da plaši.

Pupovac je rekao da je danas organizovan sastanak svih srpskih organizacija koje su dio koordinacije SNV na kojem je zaključeno da svaku manifestaciju, bilo da se odnosi na matičnu državu i njene datume koji su važni za nacionalnu manjinu koja živi van matične zemlje, treba slaviti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj žive.

– Hrvatska ima propisanu upotrebu zastava drugih država, što je za službene svrhe strogo ograničeno, a isto se odnosi i na Srbiju – rekao je Pupovac.

On je istakao da su međunarodne i domaće norme koje regulišu vezu pripadnika nacionalnih manjina sa matičnom zemljom nešto što pripada Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, što, kako je rekao, neki ljudi ne razumiju i vide kao problem.

– Budući da nam je u interesu da se popis u Hrvatskoj odvija u najboljoj atmosferi, uz maksimalnu toleranciju, za nas je to trenutno prioritet prvog reda – rekao je Pupovac i dodao da je duh tolerancije u proteklih nekoliko dana poremećen jer se taj duh nestrpljenja širio sa ustoličenja mitropolita Joanikija u Crnoj Gori kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj.

On kaže da će biti učinjeno sve da sutrašnji datum ne poremeti odnose u Hrvatskoj niti odnose između Hrvatske i Srbije.

Srbija i Republika Srpska obilježavaju sutra Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vlade Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Pupovac