Vijesti 11.04.2016.

Puškov: Nobelovu nagradu za mir Obama treba da dâ libijskoj djeci

ČITANJE: 1 minuta
puskov
Predsjednik SAD Barak Obama, ukoliko je iskren u svom kajanju za intervenciju u Libiji, treba da se odrekne Nobelove nagrade za mir. Ovo je izjavio šef međunarodnog komiteta Državne dume Rusije Aleksej Puškov.

“Ukoliko se Obama iskreno kaje i hoće da iskupi svoju ’grešku‘ treba da se odrekne Nobelove nagrade za mir i da je da libijskoj djeci”, napisao je Puškov na svom tviter nalogu.

​Ranije je predsjedniku SAD tokom intervjua za tv kanal Fox News postavljeno pitanje koja je njegova najveća greška tokom mandata.

Obama je odgovorio da svojom najvećom greškom smatra intervenciju u Libiji.

“Možda je to neuspjeh u pripremi plana za naredni korak nakon invazije na Libiju. Tog trenutka smatrao sam (invaziju) pravilnim korakom”, odgovorio je Obama.

Osim toga, Puškov je izrazio sumnju da Hilari Klinton ima pravo da učestvuje na predsjedničkim izborima u SAD.

“Ako je rat u Libiji bio najveća greška Obamine administracije, kakvo pravo ima Hilari Klinton da uđe u Bijelu kuću, kada je ona jednostavno zahtijevala taj rat?”, napisao je Puškov. ​

Klintonova koja je bila na mjestu državnog sekretara SAD u periodu od 2009. do 2013. sada je glavni pretendent Demokratske partije za mjesto predsjednika SAD.

Američki predsjednik Barak Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir u oktobru 2009. godine za napore za „jačanje međunarodne diplomatije i saradnje među ljudima“.

(b92)