Magazin 09.09.2015.

Pusti snovi: Radikalna promjena – radno vrijeme od 10h?

ČITANJE: 1 minuta
spava-na-poslu

Tjeranje zaposlenih da rade prije 10 sati je jednako mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboljeće se ili će se naći pod velikom količinom stresa.

Prije 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17 časova, a to predstavlja ‘ozbiljnu prijetnju’ produktivnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju, tvrdi profesor sa univerziteta u Oxfordu.

Dr. Paul Kelley sa Oxforda tvrdi da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosječan desetogodišnjak neće moći pravilno da se fokusira na nastavu prije 8:30 sati dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebali da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Dr. Kelley vjeruje kako bi jednostavno pomeranje školskih sati podiglo ocjene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio nadležan u jednoj srednjoj školi, promijenio je početak nastave 8:30 na 10 sati i najbolje ocjene podigle su se za 19 posto.

Isto tako, kompanije koje teraju zaposlene da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

“Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebali da počnu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo tijelu. Nikada nećemo moći da promijenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tijela uvijek prilagođavati suncu”, zaključio je Kelley.

(Jutarnji list)