Politika 18.09.2021.

PUT KROZ MOTIKE, MOST U REKAVICAMA, AMBULANTA U DRAGOČAJU: Pogledajte šta predviđa rebalans gradskog budžeta

ČITANJE: 3 minute

Bez listi čekanja u vrtiću, besplatan prevoz za penzionere sa penzijom do 250 KM i za srednjoškolce i studente iz porodica sa četvoro i više djece, direktna finansijska podrška zdravstvenim radnicima i porodiljama, dodatne subvencije za nova zapošljavanja, samo su neki od novih programa koji se nalaze u gradskom budžetu.

Nacrt rebalansa budžeta Grada za 2021. godinu, koji je predložen za dnevni red sjednice gradskog parlamenta 21. septembra, upravo omogućava provođenje ili nastavak novih i drugih socijalnih i ekonomskih politika nove gradske administracije, navode iz Gradske uprave, piše “Srpskainfo”.

Rebalansom budžeta, koji je za 17 miliona KM veći u odnosu na ovogodišnji budžetski okvir, predviđeni su i kapitalni infrastrukturni projekti u oblasti komunalne potrošnje i saobraćaja ili su planirana dodatna sredstva za završetak započetih projekata.

Tako će se po prvi put raditi glavna saobraćajnica kroz Debeljake i Kuljane, te nastaviti modernizacija Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića (put Petrićevac-Motike), kao i centralnih saobraćajnica u Šargovcu i Priječanima, što je od izuzetnog značaja za mještane. Pola miliona KM predviđeno je za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za most u Česmi, a 300.000 KM biće uloženo u izgradnju mosta u Rekavicama (Kaluđerice), dok je preko 1.000.000 KM planiran za modernizaciju drugih saobraćajnica na području grada Banjaluke.

U Nacrtu rebalansa, po prvi put su planirana izdvajanja i za izgradnju Centralnog gradskog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u iznosu od 500.000 KM. Rebalans predviđa milion KM za izgradnju multifunkcionalnog sportskog centra na Laušu (prva takmičarska atletska staza, stadion i dr.), te 4,3 miliona KM za izgradnju škole u Adi iz donatorskih sredstava Republike Srbije.

Uz besplatne udžbenike za osnovce, dodatna sredstava predviđena su i za obnovu škola, i to čak pola miliona KM koja će biti uložena u rješavanje infrastrukturnih problema škola kako bi đaci i nastavnici imali bolje uslove za rad.

Oko 700.000 KM planirano je za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže (Gornji Lusići, priključak vrtić Vrbanja, Bilećka ulica, Bistrica, Gornje Motike, Gornji Priječani i drugo). Planiran je i novac za nastavak realizacije započetih projekata poput izgradnje prve faze najvećeg gradskog parka i jezera.

Predviđen je najveći grant i podrška ikada za Dom zdravlja Banjaluka, u okviru kojeg je planirana nabavka digitalnog mamografa, izgradnja ambulante u Dragočaju, te direktna novčana podrška radnicima te zdravstvene ustanove. Dodatni grant od 200.000 KM ide za sportske organizacije i klubove, a istorijske grantove dobiće i kultura i vjerske zajednice.

Nacrtom rebalansa predviđeno i je 100.000 KM za izgradnju prvog dječijeg igrališta za djecu sa poteškoćama u razvoju, a planirana je i izgradnja novih dječijih igrališta u nekoliko naselja.

Po prvi put, planirana su sredstva za izradu Strategije demografske politike grada Banjaluke, koja treba da odredi glavne strateške pravce prema kojima će se kretati demografska politika Grada u narednom periodu, te za izradu Studije javnog prevoza putnika na području grada u cilju podizanja na viši nivo usluge javnog prevoza putnika.

(N.S)